1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Höga p-avgifter går till föreningslivet, eller?

I somras besökte jag Åhus Beach Handboll i Åhus och parkerade vid tennisbanorna i Täppet. Kostnaden för en parkeringsplats var närmare 200 kronor, vilket jag och många med mig upplevde onödigt dyrt. Men vi tröstade oss med att pengarna gick till ett gott ändamål i form av den ideella föreningen Åhus Tennisklubb och deras barn- och ungdomsverksamhet, invid vars tennisbanor nämnda parkering är belägen, men sedan blev vi osäkra på om det är så, skriver en läsare.
Åhus Beachhandboll Festival.
Foto: Tommy Svensson

Häromdagen mötte jag en i tennisklubbens styrelse, som berättade att deras ideella ungdomsverksamhet inte får en krona av dessa parkeringsavgifter, vilket de gärna önskat, men Kristianstads kommun har beslutat att alla inkomster från parkeringen oavkortat ska tillfalla det privata aktiebolag som äger och driver Åhus Beach, vars årsredovisning visar på mycket förmånliga löneuttag för ägarna. Att ägarna i ett aktiebolag tar ut goda löner och vinster har jag i sig inget emot, det är själva poängen med ett aktiebolag.

Det som förvånar mig med vänner är att kommunen sponsrar nämnda vinstdrivande aktiebolag, dessutom på bekostnad av en ideell förenings ungdomsverksamhet.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag är nyfiken på hur kommunen resonerar här, när de istället för att låta den ideella tennisklubbens barn- och ungdomsverksamhet få del av vinsten som genereras för deras parkeringsplatser i Täppet, istället väljer att gynna ett enskilt privat aktiebolag? Tacksam för svar.

Förvånad medborgare

Föreningar som hjälper till får del av p-avgifterna

Lars Jennfors, fritidsstrateg på kommunen svarar:

Kristianstads kommun har ett avtal med Åhus Beach AB som säger att vinsten från parkeringsplatserna vid handbolls- och fotbollsarrangemangen på stranden i Åhus ska gå till det ideella föreningslivet. Pengarna fördelas inte utifrån var parkeringarna är belägna, utan utifrån de insatser som föreningarna gör under arrangemanget.

I kommunens avtal med Åhus Beach AB fastslås att bolaget vid behov får nyttjanderätt till parkeringarna vid Tennisvägen och idrottsplatsen. Arrendatorn ska sköta arbets- och ansvarsfördelning vid parkeringarna och förbinder sig att ge nettot av parkeringsintäkterna till det ideella föreningslivet genom separata avtal med de berörda föreningar.

Insändarskribenten och övriga som har betalt parkeringsavgift under sommarens evenemang på stranden kan alltså fortsätta känna sig tillfreds med att ha stöttat det lokala föreningslivet.

Lars Jennfors

fritidsstrateg, Kultur- och fritidsförvaltningen,

Kristianstads kommun

Läs mer

Östra Göinge

Brott: Kassaskåp stulet vid inbrott

Tjuvar tog sig in i Ica-butik.

Gårdsrånen

Åklagaren missnöjd med friande från Piperrånet

Överväger att överklaga domen.

Östra Göinge

Brott: Man rånad vid tågstation

Tre okända gärningsmän dök upp och hotade offret.

Kristianstad

Åhus: Hemestrare ersätter handbollsgäster

Vi har verkligen gått från ingenting till fullt ös.

Åhus

Pandemi och inställd beachhandboll – så har det gått för krogarna

”Tyvärr är det tabu. Man får liksom inte vara kritisk mot beachhandbollen.”

Sport

Sunneborn slog svenskt rekord i Kristianstad

”Fan va skönt”