Annons

Höj regionskatten

Om man ska föda upp en ko framgångsrikt, väljer man knappast att utfordra henne med bara precis så mycket vatten och foder att hon nätt och jämt överlever; då blir avkastningen på mjölken eller köttet alltför dålig.
Debatt • Publicerad 1 november 2011

Tvärtom behöver kon ha fri tillgång till både vatten och foder för att ge bra avkastning för lantbrukaren.

Samma sak gäller vården. Med ständiga besparingar och åtstramningar överlever förvisso de flesta verksamheter (och patienter), men kvaliteten, servicen och arbetsmiljön blir starkt lidande.

Annons

I dag kör man ett sorts ”race to the bottom”, med allt färre sjukhus, akutmottagningar som inte är värda namnet, personalminskningar med mera.

Samtidigt går allt mer resurser går till Skånetrafiken. Varför ska det gå tåg till Bromölla mitt i natten? Varför två tåg i timmen till Älmhult? Och varför ska regionen ödsla pengar på flygplatserna Everöd och Kastrup?

Är inte vården viktigast längre? För att Skåne ska få en vård värd namnet krävs således rikligt med resurser: skatteintäkter, personal och riktiga prioriteringar. Vården är så pass viktig att den måste vara rikligt och väl finansierad.

Därför behöver skatterna omedelbart höjas och personaltätheten och tillgängligheten öka kraftfullt. Ju mer skatterna höjs, desto bättre vård får vi. Därför behöver regionskatten höjas nu.

INTERNAL INTERNAL
Lars Fredriksson, Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons