Annons

Höjda tomtpriser bromsar utvecklingen i Kristianstad

Det finns kommunägda villatomter i Arkelstorp som trots priset, 50 000 kronor, inte blivit sålda på flera decennier. Nu kommer priset att tredubblas.
Tomtpriser i Kristianstad • Publicerad 29 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Daniel Tejera (L) är kritisk till hur villatomterna prissätts.
Daniel Tejera (L) är kritisk till hur villatomterna prissätts.Foto: Mikael Persson

Vem tror att det kommer att bli lättare att sälja dem för närmare 150 000 kronor? Uppenbarligen tycker moderaten Camilla Palm att denna ekvationen går ihop. En ny prissättningsmodell för kommunala villatomter börjar gälla vid årsskiftet. En av effekterna av modellen är att priserna ökar kraftigt i områden som Arkelstorp, Everöd och Rickarum medan tomter i exempelvis Åhus ska bli billigare.

Var finns logiken i detta? Enligt kommunens webbplats ska det släppas tomter till försäljning i Önnestad under 2025, men vad de kommer att kosta kunde Camilla Palm inte svara på vid ett av de senaste sammanträdena i fullmäktige. Så väl insatt är hon alltså inte.

Annons

Enligt beslutsunderlaget, är ett viktigt argument för en ny prismodell att kommunens kalkyl ska bli bättre när kommunen tar fram och säljer tomter för villabebyggelse. Camilla Palm underströk i debatten att hennes ambition var att alla tomtprojekt skulle gå ihop ekonomiskt. Detta är en ny princip som kommer att leda till allt färre tomter i områden på landsbygden där prisnivån är lägre än i till exempel Vä och Åhus.

Vi menar att kommunen istället måste ta ansvar för helheten och låta vinster av tomtförsäljning i attraktiva områden subventionera priser för tomter i orter där prisnivån är låg. Att sälja tomter är ju inte ett mål i sig, utan ett medel för att locka familjer att stanna eller etablera sig i hela vår kommun.

Den nya prissättningsmodellen är ännu ett exempel på den defensiva strategi som de styrande partierna - Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna – har anammat. När inflyttningen minskar, förskoleavdelningar läggs ner och företag väljer att etablera sig i andra kommuner, borde en styrande majoritet göra allt för att vända trenden. Istället gör de tvärtom. Kristianstad förtjänar bättre.

Daniel Tejera

Liberalerna i Kristianstad

”Den nya prissättningsmodellen är ännu ett exempel på den defensiva strategi som de styrande partierna - Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna – har anammat.”
Annons
Annons
Annons
Annons