Annons

Hur kunde det bli så här illa? – misskött politik i Hässleholm

Badhusfrågan i Hässleholm har varit aktuell i minst 35 år och det har skrivits otaliga insändare och brev till de styrande i kommunen som de totalt har ignorerat eller åtminstone inte kunnat ta till sig de råd och synpunkter som framförts.
Badhusen i Hässleholm • Publicerad 20 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten tror det blir trängsel på Österåsbadet, när simhallarna i Tyringe och Bjärnum stänger.
Skribenten tror det blir trängsel på Österåsbadet, när simhallarna i Tyringe och Bjärnum stänger.Foto: Pontus Svensson

Under dessa 35 årens diskussioner har existensen av badhusen i Bjärnum eller Tyringe aldrig ifrågasatts och har aldrig varit en del av diskussionen. Därför kom det som en blixt från klar himmel att S och M baserat på ett mycket oklart underlag tänker stänga dessa badhus.

Lena Walltenheim (S) och Lina Bengtsson (M) hävdar enligt media vid fullmäktiges budgetmöte den 10 juni ”att det inte blir problem med att alla skolklasser, simklubbar och allmänheten skall få plats i det nya Österåsbadet” ett påstående helt tagit ur luften, då det varken finns någon behovsanalys eller verksamhetsbeskrivning som visar hur man tänker sig plocka in alla som vill bada och simma i Österåsbadet.

Annons

Dessutom kan damerna omöjligt ha besökt simbassängen i Qpoolen en vanlig eftermiddag. Bassängen är full av barn som lär sig simma eller tränar simning. S71 har kö till simskolorna och kan inte ta in fler och där finns inte plats för allmänheten eller motionärer. Eftersom bassängen i Österåsbadet endast är marginellt större, en bana mer, så borde det ge en bild av hur det kommer att se ut i det nya Österåsbadet.

Tränar man simning så tränar man 3-4 gånger i vecka 1-1,5 timme ibland mer och nu skall man dra in ytterligare simklubbar som tränar minst lika mycket och inbilla oss att det inte blir trängsel är befängt. På samma möte så menar Lena och Lina att ”det ekonomiska underlaget är tillräckligt” vilket också är tagit direkt ur luften. Med en avskrivningstid på 42 år blir kostnaden för all skattebetalarna i Hässleholms kommun cirka 40-50 000 kronor om året av skattemedlen.

I Malmö fanns tidigare något som hette Aq-va-kul, ett badland med rutschkanor och utebassäng liknande vad man tänker ha i Österåsbadet. Men efter 27 år fick anläggningen stänga på grund av eftersatt underhåll. Nu skall Hässleholm göra samma misstag som Malmö gjorde. Vore det inte bättre att lära från andras misstag. I Malmö beslutade man att riva och bygga ett nytt badhus med fokus på medborgarnas grundläggande behoven av simbassänger utan komplicerade finesser.

När bassängen i Qpoolen behövde linas om var badet stängt i cirka 6 månader och lyckligtvis kunde då S71 verksamheten hjälpligt flytta till Bjärnum och Tyringe. Inbillar man sig verkligen att Österåsbadet aldrig behöver stängas för underhåll eller tänker man över huvud taget?

Att ta sig an projekt som man inte har kunskaper eller erfarenheter att klara av är oansvarigt och fullmäktige och projektgruppen borde visa självkritik. Att starta ett projekt och tillsätta en projektledare som när det börjar blåsa lite lämnar skutan, är inte att visa ansvarstagande.

Det är inte bara badhusfrågan som missköts av Hässleholms politikerna. Det handlar halva halva mackor till pensionärerna på äldreboende, hanteringen av Vikingabyn, turerna kring reningsverket, vilket bara är några exempel på hur politiken missköts i Hässleholm. Alla som har planer på att flytta till Hässleholm bör tänka sig för ytterligare en gång.

Hässleholmspolitikerna har bland de högsta lönerna av kommunalpolitiker i Sverige, frågan är vad vi får för pengarna. Argumentet att högre löner drar till sig mer kvalificerade personer stämmer inte. Det är tvärt om. Ju mer socker i skålen ju fler flugor.

Håkan Gribel

Skattebetalare i Hässleholm

”Argumentet att högre löner drar till sig mer kvalificerade personer stämmer inte. Det är tvärt om. Ju mer socker i skålen ju fler flugor.”
Annons
Annons
Annons
Annons