GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hur länge ska tokerierna få fortsätta?

Än slank hon hit, och än slank hon dit, och än slank hon ner i diket. Jag tänker så klart på alla politiska turer kring projekt som blanda. ”Dryport”, trädhus, en ny stadsdel på Hässleholmsgården, arkitekttävling om Stortorget, fiberprojekt, badhus, Björklunda ... Ett annat projekt, ungdomens hus, har i inte ens blivit en ”tummetott” trots kostnader på två miljoner för projektledning och arkitekter, skriver Björn Widmark, Folkets Väl i Hässleholm.
Politik • Publicerad 26 september 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hässleholm kulturhus, en utmärkt plats för Ungdomens hus.
Hässleholm kulturhus, en utmärkt plats för Ungdomens hus.

Ungdomens hus-projektet leddes av Robin Gustafsson (KD). Efter lång tid presenterade han så sitt förslag att, för 25 miljoner iordningställa ett ungdomens hus i stadsparken. Detta ansågs självklart för dyrt och platsen ligger dessutom väl långt från stationen. Vad händer då? Jo, SD och S har nu kommit med den lika oansvariga idén att istället köpa postterminalen för 30 miljoner för att inrätta ungdomens hus där.

Postterminalen köptes för 20 år sedan av Brännmästaren AB för 300 000 kronor. I det bolaget var en högt uppsatt Hässleholmspolitiker inblandad. Det är ofattbart att SD och S nu vill betala hundra gånger det priset. Fastigheten är värderad till ett betydligt lägre pris (11-18 miljoner) men SD och S hänvisar till ett ”förväntansvärde”. Detta förväntansvärde baserar de på ett eventuellt framtida behov för utveckling av spårområdet och stationen. Men detta är ju inte en kommunal angelägenhet. Låt Trafikverket bedöma och sköta detta.

”Det finns alltså inte någon anledning att kommunen nu återigen köper mark till kraftigt överpris längs med järnvägen.”

I det fall Trafikverket och staten i framtiden anser sig behöva den aktuella marken så köper man, alternativt exproprierar, marken. Prislappen vid expropriering baseras på det då aktuellt marknadsvärdet plus 25 procent. Det finns alltså inte någon anledning att kommunen nu återigen köper mark till kraftigt överpris längs med järnvägen. Det var illa nog att köpa magasinet (bakom Netto) för över 12 miljoner. Där ska nu bli parkering. Dyra p-platser!

”Vi pekade ut de tomma lokalerna – kaféet och turistbyrån- samt utställningshallen. Det passade självklart inte de andra partierna.”

Folkets väl föreslog redan före valet 2018 att ungdomens hus skulle inrättas i kulturhusets bottenplan. Vi pekade ut de tomma lokalerna – kaféet och turistbyrån- samt utställningshallen. Det passade självklart inte de andra partierna. Det är därför glädjande att, i Norra Skåne (23/9), läsa att kulturchefen Anders Rosengren nu, liksom vi i Folkets väl, ser ett behov av en mötesplats för unga, ett ungdomens hus, just i kulturhuset.

Hade man gjort som vi föreslog så hade en sådan mötesplats för unga varit på plats i kulturhuset redan 2019. Detta utan köp eller nybyggnation.

Björn Widmark

Folkets väl, Hässleholm

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer