Annons

Hur många fler riskerar att dö i onödan i kön?

I dag förfogar sjukvård och social omsorg över cirka 500 miljarder kronor. Vad är det då för fel när vårdköerna ökar exponentiellt?
Sjukvård • Publicerad 6 mars 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Näringsminister Ebba Busch (KD) har tidigare sagt ”att ösa mer och mer pengar på vården som socialdemokraterna gjort, har inte hjälpt på decennier”. Nu är det just det som den nya sjukvårdsministern, Acko Ankarberg Johansson (KD), själv tänker göra.
Näringsminister Ebba Busch (KD) har tidigare sagt ”att ösa mer och mer pengar på vården som socialdemokraterna gjort, har inte hjälpt på decennier”. Nu är det just det som den nya sjukvårdsministern, Acko Ankarberg Johansson (KD), själv tänker göra.Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta trots att vi har gått från 11 000 praktiserande läkare år 1970 till 44 000 läkare år 2023 – en ökning med 300 procent, samtidigt som folkökningen bara ökat med runt två miljoner invånare, det vill säga med 30 procent. Under samma tid har antalet sjuksköterskor ökat från 36 000 till 126 000 det vill säga med 250 procent. Försök då förklara varför sjuksköterskebristen fortfarande pekas ut som en av de viktigaste orsakerna till vårdköerna, enligt Kommissionen för skattenytta?

I regeringen Ulf Kristerssons finansplan tänker man nu kasta ännu fler dåliga pengar, efter alla tidigare slukhålspengar, 300 miljoner per år under åren 2023, 2024 och 2025. Näringsminister Ebba Busch (KD) har tidigare sagt ”att ösa mer och mer pengar på vården som socialdemokraterna gjort, har inte hjälpt på decennier”. Nu är det just det som den nya sjukvårdsministern, Acko Ankarberg Johansson (KD), själv tänker göra. Det hela är monstruöst ineffektivt – nyttoeffekten är nästan försumbar – flaskhalsarna blir bara värre och systemet föder sig självt som en glupsk gökunge. Läkare och sjuksköterskor får mer och mer administrativa uppgifter och mindre och mindre tid för patienterna.

”Vad är det för fel på svensk sjukvård när en tysk läkare hinner ta emot tre gånger fler patienter än sin svenska kollega?”
Annons

Vad är det för fel på svensk sjukvård när en tysk läkare hinner ta emot tre gånger fler patienter än sin svenska kollega? Sverige ligger här förödmjukande i absoluta botten bland andra europeiska länder, enligt Tankesmedjan Timbro.

Att tänka utanför boxen har aldrig varit någon paradgren för vare sig politiker, sjukhusdirektioner eller regionbyråkrater. Regeringen tycks inte ha gjort någon analys av problemen inom sjukvården. Det är minst sagt alarmerande. Systemfelen är så uppenbara för alla när många barnmorskor och kompetenta specialistsjuksköterskor slutar på grund av stress och utbrändhet och när sjuka människor tvingas ligga i korridorer under flera dygn i akutsjukvården – på grund av plats- och sjuksköterskebrist. Och hur många fler av oss riskerar att dö i onödan i sjukvårdskön på grund av att vi inte blivit diagnostiserade och opererade under vårdgaranterad tid? Alla ansvariga för svensk sjukvård är dessa människor svaret skyldigt!

Christer Nilsson, medicinhistoriker, författare

Annons
Annons
Annons
Annons