GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hur många vargangrepp ska det behöva ske?

Skåne har återigen drabbats av vargangrepp på tamdjur. Tre angrepp på kort tid under sommaren, tretton döda får i september, fem döda får förra helgen och ytterligare ett nytt angrepp i torsdags.
Skyddsjakt • Publicerad 24 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vargar i reviret på Linderödsåsen, fotograferade med länsstyrelsens inventeringskamera, under förra sommaren.
Vargar i reviret på Linderödsåsen, fotograferade med länsstyrelsens inventeringskamera, under förra sommaren.Foto: Länstyrelsen

Samtidigt bedrivs skyddsjakt i norra delen av länet efter en varg som har fem konstaterade angrepp i Kronoberg och som även angripit får i Halland samt var skyldig till ett av sommarens angrepp i Skåne.

Något måste göras för att vända utvecklingen med den snabbt ökande vargstammen och ökande antalet attacker. Naturvårdsverket fick nyligen ett uppdrag av regeringen att se över riktlinjerna för skyddsjakt till mars 2023 vilket är mycket positivt. Naturvårdsverket ska också inom samma uppdrag utreda hur en minskning av vargstammen kan gå till vilket också är positivt men detta kan inte vänta till oktober 2024 när denna del ska presenteras. Just nu finns inga möjligheter att begränsa den helt okontrollerade ökningen.

Ofta presenteras rovdjursavvisande stängsel som en lösning för att skydda tamdjur. Att sätta rovdjursavvisande stängel kring Skånes 50 000 hektar betesmark är inte möjligt. Följden blir en minskad mängd betesdjur i våra marker i en tid när tamdjurshållningen och definitivt fårproduktionen borde öka, för mångfalden och för självförsörjningen. På kort sikt kan stängsel vara en del av lösningen men då måste alla kostnader ersättas av staten, det kan inte vara lantbrukets ansvar att stänga ute statens vilt.

”Varje angrepp bör betraktas som en allvarlig skada och för att förhindra ytterligare skada bör skyddsjakt kunna medges direkt.”

Antagligen är ytterligare ett, kanske två revir på gång i Skåne. Med så många som 30–40 vargar i vårt län kommer problemen att öka likväl som behovet av en fungerande vargförvaltning. LRF Skåne anser att Naturvårdsverket omgående måste införa licensjakt på varg i hela södra förvaltningsområdet.

Våra medlemmar behöver kraftigt förenklade riktlinjer för skyddsjakt. Varje angrepp bör betraktas som en allvarlig skada och för att förhindra ytterligare skada bör skyddsjakt kunna medges direkt.

Livsmedelsproduktion är så pass viktig och risken för fler angrepp är så stor att det är logiskt att tidigt ta bort en problemvarg. Skadan bör inte bara räknas för den enskilda företagaren utan också vilken skada det socioekonomiskt ger i området, mot tamdjurshållningen regionalt och mot förtroendet i förvaltningen. Enligt riksdagens beslutade rovdjurspolitik får inte tamdjurshållning påtagligt försvåras och särskild hänsyn skall tas i tamdjurstäta områden vilket måste bli den nya ledstjärnan när det ska tas beslut om skyddsjakt.

Situationen med en allt större vargstam i Sverige är inte acceptabel och oron växer i tamdjurstäta Skåne. Våra medlemmar står inför nya angrepp och vi riskerar att få färre besättningar och en minskad investeringsvilja. För att skapa förtroende för förvaltningen är det viktigt att våra politiker fortsätter markera den politiska viljan att minska vargstammen och förenkla skyddsjakten.

Anders Rolfsson, ledamot LRF Skåne

Anders Rolfsson, ledamot LRF Skåne. Arkivbild
Anders Rolfsson, ledamot LRF Skåne. Arkivbild
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.