Hur mycket säljs Amalia för?

Debatt • Publicerad 28 januari 2012

Varför tillfrågades inte kunden eller anhöriga på Amalia innan allt sattes igång, vad de tyckte? Var har självbestämmanderätten/medbestämmanderätten tagit vägen? Gäller inte den längre?

Jag har jobbat på Amalia sedan 1993. Jag blir både upprörd och riktigt förbaskad när jag nu förstått hur hela uppköpet av Amaliahuset gått till väga. Var finns rättvisan och ärligheten?

Vi som arbetar på Amalia uppfyllde alla kraven som ställdes, vi var till och med bättre på vissa punkter och det med råge. Förlorade vi striden enbart på grund av att en enda motståndare fick ett ”bonuspoäng” för något som även vi gör eller har?

Jag blir tokig när jag nu förstår att vi blivit lurade. Känns som om detta är en fight vi aldrig kan vinna hur bra och duktiga vi än är. Så bra som jag haft det i kommunen och här på Amalia är det ingen som kan förstå, mer än de jag jobbar med, för de känner likadant.

Hur många går med ett leende till sitt jobb och är stolt över sitt yrke även om lönen är usel. Detta gör jag på grund av mina härliga arbetskamrater, vår fina arbetsledare och våra goa pensionärer.

Jag har känt mig stolt över mitt yrke och det jag och mina arbetskollegor gör för våra medmänniskor. Vilket, inte många som jobbar inom vården kan säga i dag, tyvärr.

Men jag menar verkligen av hela mitt hjärta att det är kärlek och ömsesidig sådan. Ni som besökt oss vet vad jag talar om, för det sitter i väggarna och det känns i hela huset.

Att vi har en stark sammanhållning och känner varandra väl, sprider en trygghet till de boende och anhöriga. Jag trodde att vara en ”medmänniska” betydde något.

Hur ska vi hinna vara detta med mindre personal? Vi fick högsta betyget/poängen när det gällde vad personalen gör för den boende. Där slog inte ens Förenade Care oss. Vi hade nya fina mål vi skulle jobba med i år, ska de få rinna ut i sanden?

Jag är bekymrad för de boende på Amalia. Vem känner dem så bra som vi, personalen? Inte någon av de politiker som bestämt detta från början har lyssnat på den boende vad de ville göra eller de anhöriga. Varför? Det är väl ändå deras hem vi pratar om, eller?

Jag vill tillägga att jag inte är emot privata boenden, men de privata ska precis som kommunen få starta om boendet från början, eller ta över boenden som inte fungerar. Och de kunder som söker dit ska få göra det av egen fri vilja.

Denna upphandling är ett politikerspel på hög nivå. Vi har fått höra att vi har själva valt blått styre i denna kommun.

Jag tror vi var många som inte röstade blått. Och ska de fortsätta köra över människor på detta viset blir vi nog ännu fler som röstar rött till nästa val.

Är det år 2012 verkligen möjligt att behandla kunder och personal hur man vill? Betyder inte arbetsro, trivsel och kärlek någonting längre? Varför måste allting handla om pengar, makt och rikedom?

INTERNAL INTERNAL
Kristianstadsbladet
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.