Annons

I Bromölla låter styret cheferna ta smällen

Ordspråket ”När katten är borta dansar råttorna på bordet” används när den som styr inte längre är närvarande och att det då öppnas för andra att obegränsat och utan risk göra det de vill.
Bromöllapolitik • Publicerad 18 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mikael Efverman (M) i Bromölla är kritisk.
Mikael Efverman (M) i Bromölla är kritisk.Foto: Simon Rehnström

I dagens Bromölla är det tydligt att ”katten” är borta och svängrummet är stort för många att fritt vädra sitt ogillande till de som har fått uppdraget att genomföra det reformarbete som nu sker i skolans verksamhetsområde.

Joachim Bengtsson (M) i Bromölla är kritisk.
Joachim Bengtsson (M) i Bromölla är kritisk.Foto: Johannes Lindén

Tyckande anses vara det billigaste som finns och i ett demokratiskt samhälle ska det få uttryckas fritt, med viss begränsning, i tal och skrift. För att balansera tyckandet är det extra viktigt att de som har det verkliga ansvaret skapar förståelse och legitimitet till det som sker.

Annons

Fakta är att utbildningen i Bromölla har fått en budget och ett uppdrag av styret som de ska leverera ett resultat på. Kommunstyrelsen har kontinuerligt informerats om konsekvenser och resultat och gett accept till det som sker.

I Östra Göinge tog kommunstyrelsen det fulla ansvaret för sitt eget reformarbete, egen lagd budget och egna beslut vilket ledde till att kritiken riktades mot rätt instans, det vill säga politiken.

I Bromölla gömmer sig styret och låter verksamhetens chefer ”får ta smällen” för styrets beslut. Vi ser att det är enbart de som måste förklara sig när de utsätts för kritik och påhopp. De som skall gå längst fram och möta kritiken är styret med sin allierade partner men de väljer istället att på distans och osynligt betrakta angreppen på sina ledare.

I Bromölla har styret Önnevik (s) och Hammerå (v) (härefter ÖH) inte stöttat sina chefer inte heller har de visat sitt stöd för behovet av reformarbete. De har inte meddelat invånarna att det är de som genom sin budget styr arbetet och att de vid samtliga politiska möten har accepterat på det sätt som det nu genomförs på.

Ledarskap är viktigt i situationer när mörka moln börja hopa sig över sin organisation och än mer när det börja blåsa upp. När det dessutom mullrar och blixtnedslagen kommer nära så är ledarskapet än viktigare.

I Bromölla väljer ÖH istället att inte stödja, inte stärka och inte legitimera de sina som befinner sig i stormens öga. De skyddar sig själva genom att passivt hålla sig undan kritik och obehag med förhoppningen att det snart går över. ÖH är annars flitiga att synas i media men då är det som regel något som är positivt.

Vem vågar ta ansvar i en politisk miljö där du som enskild tjänsteman får bära hundhuvudet för det som styret beslutat ska göras. Vem vill ta en chefsanställning i Bromölla med vetskapen om att när situationen är svår så är uppbackningen noll från kommunstyrelsens ordförande.

Framtida chefsannonser i Bromölla skulle kunna formuleras som: ”Vi söker en mycket kompetent chef som utan politiskt stöd ska utföra ett stort och svårt utvecklings- och förändringsarbete. Du måste vara beredd på, om det du gör inte gillas, att din anställning kan upphöra direkt. Det är meriterande om du kan börja direkt. Välkommen med din ansökan”.

Joachim Bengtsson (M)

Mikael Efverman (M)

”Vem vågar ta ansvar i en politisk miljö där du som enskild tjänsteman får bära hundhuvudet för det som styret beslutat ska göras.”
Annons
Annons
Annons
Annons