I SD:s Sverige vrids klockan tillbaka

Demokrati Artikeln publicerades

Det är med stor oro vi i Liberalerna ser hur Sverigedemokraternas politik och retorik hårdnar i både Skåne och Blekinge. Fokus läggs på signalpolitik där SD vill vrida klockan tillbaka till ett Sverige där de mänskliga rättigheterna inte var viktiga.

I Bromölla är det nu förbjudet att be på arbetstid och att tigga på flera platser runt om i kommunen. I SDs budget finns kontroversiella inslag som i allra högsta grad kommer påverka Bromöllaborna.

I Karlshamn vill Sverigedemokraterna ha en så kallad ”kulturell stadsplanering”. De vill förbjuda byggnader som inte är byggda i en ”svensk eller västerländsk byggnadstradition”. Partiets länsordförande tycker inte att det ska vara tillåtet att skämta om politik i Sveriges Radio och SVT.

I Sölvesborg vill de förbjuda inköp av utmanande samtida konst och istället bara tillåta det som är ”klassiskt och tidlöst”. De vill inte att våra bibliotek ska tillhandahålla böcker på andra språk än svenska eller att biblioteken ska få samarbeta med skolornas modersmålslärare. Folkbildningen begränsas genom att strypa studieförbundens möjligheter.

Den senaste i raden av fördomsfulla utspel är dock det om att inte ska tillåta att Prideflaggan hissas i Sölvesborg och Ronneby. Detta med hänvisning att den är politisk. Ja, i viss mån har de rätt, det är politiskt. Det handlar nämligen om att synliggöra hbtq-personers villkor, sätta strålkastarljuset på förtryck och ta ställning för alla människors frihet och rättigheter. Generella och självklara värderingar som alla borde sympatisera med kan man tycka.

För oss liberaler är hbtq-rättigheter en hjärtefråga. Det handlar om varje människas frihet att välja sitt liv. Genom att värna hbtq-personers rätt att välja fritt stöder vi också alla andra människors möjlighet att leva sina liv så som de själva väljer. Liberalt arbete innebär för oss att riva hindren för din frihet.

Vi i Liberalerna har en stolt historia av att arbeta för hbtq-rättigheter. Vi har drivit på för jämlika åldersgränser på 70-talet, diskrimineringsskydd på 80-talet, partnerskapslag på 90-talet, äktenskap och möjlighet till adoption och insemination på 00-talet och avskaffat steriliseringstvång på 10-talet.

Men det återstår så mycket att göra, och i dag blåser otäcka vindar. I samband med nyheten om flaggförbundet ser vi återigen en massiv svans av hat, hot och hets. Därför är det tydligt att Liberalerna och Pride behövs mer än någonsin. Vi måste tillsammans kväsa varje tendens till exkludering och intolerans. Världen behöver mer kärlek – inte mindre! Leve Pride!

Susanne Bäckman (L)

Bromölla

Max Hartler

ordförande HBT-liberaler Syd

Emanuel Norén

talesperson HBT-liberaler Blekinge

Emmie Sjöström

ordförande Liberala ungdomsförbundet Blekinge

Lars Lamberg (L)

gruppledare Sölvesborg

Lena Mahrle (L)

vice gruppledare Ronneby

Bodil Frigren Ericsson (L)

gruppledare Karlshamn

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.