Inför vego som norm i offentlig sektor

Debatt Artikeln publicerades

I söndags granskade Dokument utifrån köttindustrin vars lobby är beredd att smutskasta både politiker och forskare.

Samma metoder som tobaksindustrin länge använde sig av för att fördröja rökminskande åtgärder.

Oavsett vad vi tycker om att äta kött borde vi kunna enas om en sak; skattepengarna ska används till att göra maximal nytta och minimal skada.

I offentlig sektor serveras enligt Livsmedelsverket dagligen tre miljoner måltider, de flesta innehåller kött. Vi vet idag att animaliska produkter har negativa konsekvenser för miljö, djur och människor. Genom att göra vego till norm i offentlig sektor frigörs resurser för att satsa på bättre råvaror, närodlat, ekologiskt och vidareutbildning av kökspersonal etcetera. Då kan maten bli miljöbättre, nyttigare och godare– utan att det kostar mer.

Jag förstår att många kan bli provocerade av detta förslag och tycka att det inskränker på individens rätt att välja själv. Jag vill dockpåminna om att en vegonorm inte innebär något köttförbud.

De som av olika skäl vill eller behöver äta kött i offentlig sektor kan fortsätta göra det, men får be om det som specialkost. Medan den stora majoriteten som inte behöver kött till varje måltid kan ställa om till en mer hållbar matkonsumtion och därmed låta våra skattepengar göra maximal nytta och minimal skada.

Sebastian Mellgren

Svensk mat- och miljöinformation