GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inför vego som norm i offentlig sektor

I söndags granskade Dokument utifrån köttindustrin vars lobby är beredd att smutskasta både politiker och forskare.
Publicerad 12 december 2017
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Samma metoder som tobaksindustrin länge använde sig av för att fördröja rökminskande åtgärder.

Oavsett vad vi tycker om att äta kött borde vi kunna enas om en sak; skattepengarna ska används till att göra maximal nytta och minimal skada.

I offentlig sektor serveras enligt Livsmedelsverket dagligen tre miljoner måltider, de flesta innehåller kött. Vi vet idag att animaliska produkter har negativa konsekvenser för miljö, djur och människor. Genom att göra vego till norm i offentlig sektor frigörs resurser för att satsa på bättre råvaror, närodlat, ekologiskt och vidareutbildning av kökspersonal etcetera. Då kan maten bli miljöbättre, nyttigare och godare– utan att det kostar mer.

Jag förstår att många kan bli provocerade av detta förslag och tycka att det inskränker på individens rätt att välja själv. Jag vill dockpåminna om att en vegonorm inte innebär något köttförbud.

De som av olika skäl vill eller behöver äta kött i offentlig sektor kan fortsätta göra det, men får be om det som specialkost. Medan den stora majoriteten som inte behöver kött till varje måltid kan ställa om till en mer hållbar matkonsumtion och därmed låta våra skattepengar göra maximal nytta och minimal skada.

Sebastian Mellgren

Svensk mat- och miljöinformation

Läs mer