Annons

Ingen kan åka kollektivt om bussar och tåg inte kommer

Svar på Anna Jähnkes (M) och Carina Zachaus (M) debattartikel ”När elpriserna rusar tar grön kollektivtrafik smällen”, publicerad den 10 januari.
Miljöpartet • Publicerad 1 februari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Region Skåne behöver ett nytt grönt styre som får ordning på kollektivtrafiken.”
"Region Skåne behöver ett nytt grönt styre som får ordning på kollektivtrafiken.”Foto: Johan Nilsson/TT

Vi delar Anna Jähnkes (M) och Carina Zachaus (M) oro om hur energipriserna kan påverka kollektivtrafiken i Skåne.

Vi välkomnar också att Moderaterna uppskattar Miljöpartiets politik som möjliggjort att fler väljer elbilar istället för fossilbilar och att det pågår en elektrifiering av kollektivtrafiken.

Annons

Det är gröna segrar som vi är väldigt stolta över.

Däremot undrar vi varför Moderaterna, som tillsammans med Alliansen styr i Skåne, står så handfallna inför kollektivtrafikens utmaningar? Det enda förslaget som Jähnke och Zachau har i sin debattartikel är att staten borde göra mer, annars kommer Alliansen att höja biljettpriserna.

För det första, energipriserna är minst sagt problematiska, men det är också den nedskärningspolitik som Alliansen för i Region Skåne.  Ett visst mått av självkritik hos Alliansen hade varit klädsamt då deras politik har varit en katastrof för delar av kollektivtrafiken i Skåne.

Jähnke och Zachau skriver att de är oroliga för att eventuella prishöjningarna riskerar leda till att färre på landsbygden åker kollektivt.

”Det enda förslaget som Jähnke och Zachau har i sin debattartikel är att staten borde göra mer, annars kommer Alliansen att höja biljettpriserna.”

Att höja biljettpriserna är ett politiskt beslut och det finns en risk att färre åker kollektivt om Alliansen höjer biljettpriserna. Men om Moderaterna på riktigt bryr sig om kollektivtrafiken, varför har Alliansstyret sedan 2018 kraftigt försämrat busslinjerna på landsbygden?

Ingen kan åka kollektivt om bussen inte kommer.

Moderaterna har också skjutit upp inköpet av nya moderna dubbeldäckartåg till 2030-talet. Konsekvensen är att tågpendlare i Skåne får fortsätta att trängas i gamla Öresundståg under rusningstid. Istället har moderaterna lagt sitt krut på att lobba för fler filer på motorvägarna i västra Skåne.

För det andra är det uppseendeväckande att Jähnkes och Zachaus partikamrater i skånska kommuner konsekvent säger nej till havsbaserad vindkraft. En energikälla som snabbt och effektivt skulle bidra till att lösa kapacitetsbrister som driver upp elpriserna i Skåne.

Miljöpartiet har drivit igenom att Region Skåne idag har sex egna vindkraftverk. Produktionen täcker med råge Skånetrafikens behov. Men vi nöjer oss inte med det.

Förutom att storsatsa på havsbaserad el anser Miljöpartiet att det behövs en fortsatt satsning på produktion och lagring av skånsk biogas, men också vätgas i kombination med sol- och vindkraft, för att såväl Skåne som Skånetrafiken ska ha en stabil energiförsörjning och klara av sin del av klimatomställningen.

Annons

För oss i Miljöpartiet är det uppenbart att Moderaterna inte prioriterar och gör de satsningar på kollektivtrafik som behövs. Istället drar moderaterna in busslinjer, försenar tågköp och nu hotar de med att höja biljettpriserna.

Det är dags att ta ansvar och göra ordentliga satsningar på kollektivtrafiken istället för att bara skylla på andra och ropa efter staten. Region Skåne behöver ett nytt grönt styre som får ordning på kollektivtrafiken.

Kami Petersen, (MP), ledamot kollektivtrafiknämnden

Thomas Hansson (MP), ledamot i regionala utvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons