Annons

Ingen naturlag att allt måste bli dyrare i kommunerna

Måste allt bli dyrare hela tiden? Nej – det finns ingen naturlag som dikterar detta. Ändå är detta riktningen för kommunernas handläggning i ärenden som berör vår vardag.
Kommunala kostnader • Publicerad 21 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är inte tvungat att allt måste bli dyrare när det gäller den kommunala servicen.
Det är inte tvungat att allt måste bli dyrare när det gäller den kommunala servicen.Foto: Andreas Blomlöf

Trots ett ständigt pågående arbete med organisationsutveckling och IT-investeringar som ger ny teknik kryper prislappen för kommunala tjänster uppåt. Priserna skiljer sig även kraftigt åt mellan olika kommuner.

Villaägarnas Riksförbund har undersökt kostnaden för kommunal byråkrati, uttryckt i handläggningskostnaden i kommunens miljötillsyn. Det kan för villaägaren handla om att få en varmluftskompost godkänd, en inspektion av det enskilda avloppet eller ansökan om att få installera en värmepump. Kostnaden är nästan hälften så stor i Sveriges billigaste kommun Sollefteå (840 kronor) mot dess dyraste Huddinge (1 672 kronor).

Annons

I Skåne visar det sig att genomsnittet för denna kostnad står på 1142 kronor. Det är något lägre än riksgenomsnittet på 1180 kronor. Men mellan Lund där timkostnaden är 1 334 och Kristianstad, där priset är 990 kronor och prisskillnaden 344 kronor per timme. Att inspektera ett enskilt avlopp tar oftast cirka 3 timmar. För ett hushåll i Lund blir inspektionen då 1 032 kr dyrare än i Kristianstad.

Många tittar på skattetrycket i en kommun som ett uttryck för hur väl kommunen sköts. Men kostnaden för byråkrati är också ett kvitto för vad vi får tillbaka. När tekniska innovationer och strukturerat arbete kan överkomma arbetskostnaden, ska kommunala tjänster kunna minska från år till år. Det går också för morgondagens AI-Sverige att ifrågasätta om alla tjänster överhuvudtaget ska behöva kosta. Allt ska inte behöva bli dyrare.

Jonathan Lindgren

Expert på kommunala tjänster

Villaägarnas Riksförbund

”Att inspektera ett enskilt avlopp tar oftast cirka 3 timmar. För ett hushåll i Lund blir inspektionen då 1 032 kr dyrare än i Kristianstad.”
Annons
Annons
Annons
Annons