GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ingen ska vara rädd för att dö under sin förlossning

Fortfarande dör en kvinna varannan minut till följd av komplikationer vid graviditet eller förlossning. På Mors dag uppmärksammar vi alla kvinnors rätt att överleva sin graviditet.
Utsatthet • Publicerad 30 maj 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stephanie Ashley, ttill vänster, kkoordinerar barn- och mödrahälsovården på The Hunger Projects kliniker i Ghana.
Stephanie Ashley, ttill vänster, kkoordinerar barn- och mödrahälsovården på The Hunger Projects kliniker i Ghana.
Foto: The Hunger Project

Mödradödligheten i världen har minskat de senaste decennierna, till följd av fler kontroller under graviditeten och större tillgång till utbildad vårdpersonal och förlossningskliniker. Men fortfarande föder bara 40 procent av alla kvinnor på sjukhus. Bor du på landsbygden i ett fattigt land tillhör du dem som oftare föder hemma, utan barnmorska eller vårdutbildad personal vid din sida, och därmed löper störst risk att dö till följd av din graviditet eller förlossning.

The Hunger Project mobiliserar människor på den afrikanska landsbygden att utkräva rättigheter och att driva sin egen utveckling ur hunger. En del i arbetet är också att utbilda vårdpersonal och bygga vårdkliniker på landsbygden där det annars inte finns tillgång till grundläggande vård. Stephanie Ashley arbetar för The Hunger Project i Ghana, som koordinator för barn- och mödravård, och vittnar om att pandemin har förstärkt situationen:

* Pandemin har blottlagt redan befintliga luckor i Ghanas sjukvårdssystem och det är återigen de boende i landsbygdsområden som drabbas hårdast.

Utegångsförbud och restriktioner under pandemin har hindrat gravida kvinnor från att ta sig till vårdinrättningar. Resurser har flyttats från mödrahälsovården till insatser mot viruset. Dessutom har fattigdomen ökat vilket gör att många inte har råd med den vård de behöver.

* Pandemin har gjort att oplanerade graviditeter och tonårsgraviditeter ökat. Många är rädda för att ta sig kliniken för kontroller eller för att få hjälp med familjeplanering, förklarar Stephanie.

”Problemet med mödradödligheten i världen är i grund och botten en fråga om jämställdhet och att kvinnors liv inte värderas lika högt som mäns.”

Men problemet med mödradödligheten i världen är i grund och botten en fråga om jämställdhet och att kvinnors liv inte värderas lika högt som mäns. Det är först när kvinnors rättigheter tas på allvar, och alla kvinnor har makt att påverka sina egna liv, som mödradödligheten kommer att minska.

* Våld mot kvinnor i nära relationer har ökat rekordartat i Ghana i och med pandemin. Dessutom har många kvinnor med småföretag förlorat sina inkomster, säger Stephanie.

The Hunger Project arbetar för att bygga starka, självförsörjande och jämställda samhällen där kvinnor är ledare på samma villkor som män.

Vi stöttar kvinnor att starta egna företag, göra sina röster hörda och bli ledare i sina samhällen. Vi stöttar mammor genom utbildningar i barn- och mödravård, genom regelbundna hälsokontroller av barn och blivande mödrar samt genom att utbilda barnmorskor.

The Hunger Project bygger också vårdkliniker där kvinnor kan föda barn med utbildad sjukvårdspersonal närvarande istället för att föda hemma, alternativ få hembesök av en barnmorska.

Tre fakta:

* Cirka 300 000 kvinnor dör varje år under sin graviditet eller förlossning. Det är en kvinna varannan minut.

* 2,6 miljoner nyfödda barn dör varje år under sin första månad.

* Tre miljoner barn under 5 dör av undernäring varje år.

Tre resultat av The Hunger Projects arbete sedan 2002:

* Andelen kvinnor i våra verksamhetsområden som numera föder sina barn med utbildad personal vid sin sida har ökat med 50 procent.

* 1,3 miljoner barn under 5 år har fått tillgång till hälsoundersökningar och vaccinationer

* 310 930 kvinnor fått professionell hjälp under graviditet och förlossning.

Tre viktiga åtgärder:

* Sverige måste fortsätta stå upp för alla kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

* Lokalsamhällen behöver stärkas långsiktigt och underifrån för att säkerställa att alla människor får rätt till god hälsa och vård, samt få tillgång till rätt information för att kunna fatta självständiga beslut.

* Globalt ansvar och extra resurser krävs nu för att hindra att utvecklingen tar stora kliv bakåt till följd av pandemin. Sverige måste vara en stark röst inom EU för ett fortsatt starkt bistånd.

Malin Flemström, The Hunger Project Sverige och Stephanie Ashley, The Hunger Project Ghana

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer