GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inget badhus för pengarna

Det nya badhuset har hamnat på ett gungfly. Alla ursprungliga kriterier, vattennära, centrumnära och kollektivtrafiknära, tvättades bort av majoriteten redan inför lokaliseringsbeslutet på Näsby i kommunfullmäktige december 2015. Möjligheten att stärka centrum och centrumhandeln rann av i bara farten.
Publicerad 18 december 2017
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Här planeras det nya badhuset ligga.
Här planeras det nya badhuset ligga.
Foto: Kristianstads kommun

Näsby ansågs vara enda platsen där det gick att bygga. Vi skulle få mer badhus för pengarna där, sa kommunstyrelsens ordförande, Pierre Månsson (L). Fast det var då. Nu får vi inget badhus alls för de 340 miljonerna, de pengar som var underlag för beslut och som fortfarande gällde när ett justerat projektdirektiv skickades till Sikab, dotterbolag till AB Kristianstadsbyggen i juni 2016.

- Jag tror att vi får acceptera att det blir dyrare än vad vi har tänkt från början, sa samme kommunstyrelseordförande i Kristianstadsbladet (15/12).

Kanske det. Att det blir dyrare. Viss uppräkning är säkert rimlig. Men 498 miljoner? Som det ser ut just nu. Eller 468 miljoner kronor som det blev efter att badhusgruppen gett Sikab ett uppdrag i all hast att banta kostnaden med 30 miljoner kronor. Hur tillförlitligt det nu är och när konsultföretaget (Predevo) i sin kalkyl har en felmarginal på plus/minus 20 procent. Är det någon som gissar på ett minus?

Kommuninvånarna har rätt att kräva god valuta för pengarna. Blir det rätt antal bassänger, rätt storlek? Ska man inte ha en bassäng som duger till tävling för så mycket pengar? Behövs en kvalitetsservering, separat hoppbassäng, äventyrsbad och relax/wellness-avdelning? Viktiga frågor att ställa nu när avvikelser från ursprunglig projektutredning och underlag gungar som konstgjorda vågor från en vågmaskin.

Det finns till exempel ett bra förslag inlämnat 2014 som går ut på att placera ett nytt badhus söder om det befintliga på grönytan mellan det relativt nya gymmet och det nya orangeriet. Vattennära, centrumnära, kollektivtrafiknära. Någonting som skulle gynna centrum och binda ihop med Vattenriket och Naturum. Dessutom finns möjligheter att bygga kallbadhus i framtiden och behålla nuvarande gym och Barbacka.

Kristdemokraterna har lämnat in en motion och kräver ett totalt omtag i badhusfrågan. Fundera på skarpen om de skenande kostnaderna är motiverade och ger tillräckligt tillbaka. Om Näsby verkligen är rätt plats; icke vattennära, icke centrumnära, icke kollektivtrafiknära samt icke stärkande för centrum.

Det beslut som gäller utgår från 340 mkr med en årlig driftskostnad på 18,5 mkr. För den summan får vi i dagsläget inget badhus alls. Otydligt uppdrag, förändrat uppdrag, delar som inte fanns med från början, felräkning, kostnadsökningar, konjunkturökningar, ja vad mer finns det för ursäkter? Tiden rinner iväg. Gör om! Gör rätt! Som det nu är tycks majoriteten ha tagit sig vatten över huvudet.

Christina Borglund, KD

gruppledare

christina borglund