Inte en kaos-sommar till i förlossningsrummen
Den 5 maj firar vi internationella yrkesdagen för barnmorskor, som Vårdförbundet organiserar och tecknar kollektivavtal samt driver professionsfrågor för. Faktum är att vi barnmorskor inte enbart arbetar med graviditet, förlossning och eftervård utan även med sexuell och reproduktiv hälsa på ungdomsmottagningar, barnmorskemottagningar, gynmottagningar och abortmottagningar med preventivmedelsrådgivning och förskrivning, gynekologiska cellprover, ultraljud, abortrådgivning och vård. Vi kan även bidra med rådgivning för äldre grupper, kopplat till klimakterium och sexualitet – det är en stor och underprioriterad patientgrupp!
Sverige ska vara ett föregångsland vad gäller barnmorskors breda arbete för den sexuella, perinatala och reproduktiva hälsan, under hela livet. Men vår arbetsvardag är långt ifrån föredömlig, det är idag brist på barnmorskor i 21 av 21 regioner och region Skåne är tyvärr inget undantag. Det är brist på barnmorskor även här och nu går vi mot ännu en tuff vårdsommar.
Statistiskt sett är sommaren högsäsong för förlossningar och det ska vara en glädjens och förväntans tid. Men i detta nu håller regionen som bäst på att med mer eller mindre desperata sätt försöka säkra bemanningen, så att det finns barnmorskor som räcker till alla födslar – och så att även vi får vår lagstadgade semester med vila och återhämtning.
”Lojaliteten med de vårdsökande är stor och vi kommer återigen att ta ansvar för arbetsgivarens personalbrist, genom att ta extrapass och dubbelpass.”
Vi har sett detta inför varje sommar och har facit. Lojaliteten med de vårdsökande är stor och vi kommer återigen att ta ansvar för arbetsgivarens personalbrist, genom att ta extrapass och dubbelpass. Engångssummor kommer att erbjudas för att vi ska flytta vår semester till hösten. Men pusslet kommer ändå inte gå ihop och det blir patienterna och barnmorskorna som får betala priset. Förlossningsrum kommer att behöva stängas vilket riskerar att resultera i köer, överbeläggningar, vårdskador och trauman för de födande och deras barn – och i övertid, sjukskrivningar och uppsägningar bland personalen.
Det finns dock stora möjligheter att förändra läget i regionen och vi barnmorskor vet hur:
- Vi vill arbeta personcentrerat i hela vårdkedjan och enligt principen ”en födande– en barnmorska”, inte tvingas springa mellan 3-4 olika födslar samtidigt.
- Att fler ges förutsättningar att gå upp på heltid. Hela 60 procent av barnmorskorna arbetar deltid för att arbetssituationen är för ansträngande.
- Många barnmorskor har helt lämnat yrket, bland annat på grund av löneläget. De kan återrekryteras genom att förbättra arbetsvillkoren, inom ramen för våra kollektivavtal.
- Gravida och födande bör kunna påverka sin vård i större utsträckning i samband med födandet, som vi beskriver i Vårdförbundets idé barnmorska, vår vision för framtiden. Ett exempel är barnmorskeledda enheter – det vore något för region Skåne att överväga för att vara en vård- och arbetsgivare i framkant?
Vi efterlyser att region Skåne agerar långsiktigt för att förbättra kompetensförsörjningen. Inte en kaos-sommar till! Det är dags att regionen agerar utifrån de lösningar som faktiskt finns så att regionens invånare ska få den goda och säkra hälso- och sjukvård de har rätt till.
Titti Lundkvist, leg. barnmorska och styrelseledamot i Vårdförbundet avd Skåne
Malin Tillgren, leg. sjuksköterska och ordförande i Vårdförbundet avd Skåne
Åsa Mörner, leg. barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet