1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Inte ett ärligt sätt att debattera, men det funkar om man vill väcka ilska”

I onsdags publicerades en ledartext där Carolin Dahlman bland annat påstår att jag är okunnig och saknar förmågan att räkna samt förstå grundläggande resonemang om politik. Jag förstår att Caroline är arg och missnöjd över statsbudgeten, men att gå till personangrepp eller hitta på hur systemet funkar är inte ett ärligt sätt att debattera, även om det är effektivt när man vill väcka ilska hos folk.
Flyktingar anländer till en hamn i närheten av Aten.
Foto: Petros Giannakouris

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) delar ut ekonomiskt bidrag till barn- och ungdomsorganisationer för att stärka våra röster i samhället. Vid 1 000 medlemmar delas ett startbidrag ut på en miljon kronor vilket blir cirka 1 000 kronor/person, därefter 23 kronor/medlem. Villkoren är samma för alla ungdomsförbund vilket lett till lockelser om alkohol till minderåriga, gratis fester och spakvällar. Själv valde jag istället att berätta vilka fördelar ens stöd ger, bland annat ”(vi får) statsbidrag för varje medlem som vi sen kan använda för turnéer, fler möten, mer feminism och att kunna synas på fler ställen”, aktiviteter som går helt i linje med MUCF:s bidrag och krav.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En pott med öronmärkta pengar till ekonomiskt stöd till barn- och ungdomsorganisationer finns preciserad i statsbudgeten. Får Unga Feminister mindre får alltså inte äldreomsorgen eller förskolan mer. Demokratiarbete, sjukvård, migration och skola ingår inte i samma budgetpost. Det är olika områden med egna potter vilket är vad en statsbudget innehåller. Pengarna hade istället delats upp mellan övriga organisationer, till exempel MUF och SSU.

Dahlman avslutar sin ledare med att referera till en av mina tidigare debattartiklar, ”Bakom varje siffra finns en individ”, som handlar om hur barn dör på Medelhavet för att vi inte ser dem som så mycket människa att de är värda att rädda. I artikeln berättar jag om min vision om att få leva i ett samhälle där alla barn är lika mycket värda och får sina rättigheter tillgodosedda, något som Dahlman kontrar med är ”ett orimligt mål”. Samtidigt markerar hon att även skattebetalare är människor som förtjänar respekt. Självklart är det så. Jag tycker däremot att det är magstarkt av Dahlman att jämföra lidandet mellan de barn på flykt som drunknar och svenska skattebetalare vars pengar (cirka 0,0002 procent av statsbudgeten) går till ungas organisering och inflytande i samhälle.

Att jag uttryckte mig i termer av ”gratis” och ”donation” ber jag om ursäkt för. Det var klumpigt och kunde ge sken av att dessa pengar är oviktiga eller slöseri, när det i själva verket är något av det viktigaste vi har. Nämligen ett verktyg för ungdomsförbund och intresseorganisationer att synas, påverka, engagera och hålla demokratin levande så att den aldrig sätts på paus, glöms bort eller dör ut.

Med det sagt så välkomnar jag alla som vill engagera sig för att förändra utformningen av kommande statsbudgetar. Demokratin är bättre tillsammans, och tur är väl då att vi har så många ungdomsförbundare och aktivister som är beredda att kämpa dag som natt för att försvara din rätt att göra just det.

Nora Axelsson Håkanson (F!)

19 år, barnrättspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ

Läs mer

Kristianstad

Raggare intog Kristianstad: ”Jag visste inte ens var vi skulle”

105 ekipage gjorde Eriksgata längs gågatan.

Sport

Tung premiär för Vittskövle

Räckte inte till mot Spjutstorp.

Sport

Upp som en sol ner som en pannkaka för Näsby

Tränaren Fisnik Zeka kommer straffa spelare.

Sport

KGK tänker renovera den Västra banan

”Det är ett naturligt steg för att lyfta helheten”.

Debatt

Läsartext: Inte lätt att hitta parkering

Fick p-böter på 600 kronor

Kristianstad

Trafikolycka väg 118 – flera fordon inblandade

Olyckan har inträffat mellan Torsebro och Kristianstad.