GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inte Gamla Testamentet utan San Remo-avtalet

Kerstin Dahlberg har tydligen svårt med innantilläsningen.
Israel-Palestina • Publicerad 23 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sexdagarskriget varade 5-10 juni 1967. Bilden visar ett israeliskt förband och en lastbil med arabiska fångar.
Sexdagarskriget varade 5-10 juni 1967. Bilden visar ett israeliskt förband och en lastbil med arabiska fångar.Foto: UPI

Jag angav inte Gamla testamentet som grund för någon gränsdragning utan det avtal där segermakterna i första världskriget tilldelade judarna det Judiska Nationella Hemmet. Det skedde vid San Remo-konferensen 1920. Man ansåg att det heliga landet skulle återupprättas igen eftersom det funnits ända sedan Josuas tid.

Storbritannien fick mandat över Palestina efter första världskriget då det Ottomanska riket förlorade Mellanösternområdet, Irak, Syrien, Libanon, och Palestina, till de allierade västmakterna. Palestina var inte någon självständig stat.

Avtalet i San Remo bekräftades av Nationernas förbund 1922. Omedelbart efter Israels självständighetsförklaring 1948 och när de brittiska trupperna lämnat landet angrep sex arabstater Israel i avsikt att utradera staten Israel. De arabiska erövringarna då med åtföljande ockupation av Västbanken, Östra Jerusalem och Gazaremsan saknade rättslig grund.

De var just ”att med våld erövra territorium”, som Dahlberg skriver inte är rätt enligt nutida folkrätt. På grund därav saknade de nämnda områdena rättmätig ägare 1967. Därmed hade Israel full rätt att återta dessa områden de tilldelats i Palestinamandatet 1922. Då NF upphörde som organisation 1946 övertog FN befintliga rättsinstrument från NF.

Kapitel 12, artikel 80 i FN stadgan garanterar judarna alla de rättigheter, som tillkommer dem enligt mandatet för Palestina. Enligt denna bestämmelse i internationell rätt får judiska rättigheter till Palestina och Israels land inte ändras på något sätt.

”I stället enades de vid senare konferens 1967 om tre nej. Nej till att förhandla med Israel. Nej till att sluta fred med Israel och nej till att erkänna Israel. Därför har Israel den rättmätiga kontrollen över områdena.”

I Israels preventiva försvarskrig, sexdagarskriget 1967, ansågs Israel chanslösa mot arabarméernas militära övermakt. Världen väntade på att Israel skulle krossas. I ett extrainsatt tal av statsminister Tage Erlander i Sveriges Radio manade han världssamfundet att stå på det angripna Israels sida och försvara små rättfärdiga stater mot stora orättfärdiga grannar.

Mot alla odds tog Israel dock då tillbaka områden, som de förlorat i de kringliggande arabstaternas anfallskrig 1948. Trots det så beslöt FN i en resolution 242 i november 1967 att uppmana Israel att dra sig tillbaka från de återtagna områdena. Det gick Israel med på om landets grannar erkände Israels existens. På det villkoret röstade de för resolutionen.

Arabstaterna, stödda av PLO, röstade dock nej till resolutionen. I stället enades de vid senare konferens 1967 om tre nej. Nej till att förhandla med Israel. Nej till att sluta fred med Israel och nej till att erkänna Israel. Därför har Israel den rättmätiga kontrollen över områdena.

Dock har Israel senare återlämnat 93 procent av erövrad mark. Sinaihalvön i fredsavtal med Egypten 1977, Gazaremsan som Egypten avstod anspråk på 2005 till den Palestinska myndigheten. Jordanien har förklarat sig att avstå från sina anspråk på Västbanken. Genom Osloavtalet har senare Västbanken delats mellan palestinier och Israel. Palestinierna fick kontroll över A- och B-områden och Israel över C-området.

Assar Björkvald

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.