Inte motståndare till trygghetsboende

Replik på Åke Hammarstedts ”Trygghetsboende och kooperativet Pynten” 29/3.
Debatt • Publicerad 9 april 2014

I egenskap av de som begärt laglighetsprövning i ärendet borgen Bromöllas trygghetsboende Riksbyggen/Pynten har vi lite att tillföra debatten.

Kommunalråd Hammarstedt skriver ”Riksbyggen har tagit in anbud för föreningen som skulle presenterats under vecka 12”. Information om anbud vecka 12 och beslut om borgen redan måndag vecka 9 trots att ingen har vetskap om priset.

I nästa stycke skriver vårt kommunalråd att fullmäktige hade alla ekonomiska underlag redan 29 april 2013. Dåligt insatta blir mot det en underdrift, vi begriper ingenting. Hur kan man ha alla ekonomiska underlag knappt ett år innan man vet produktionspriset?

Om, så som vårt kommunalråd hävdar, vi är dåligt insatta i ärendet borde den kritiken häfta på honom själv i egenskap av Bromölla kommuns kommunalråd och ordförande för Riksbyggens kooperativa hyresrättsförening Pynten. Det är hans uppgift att informera allmänheten, inte tvärt om.

Vi har senaste tiden träffat minst en handfull av de initialt 130 intressenter Åke Hammarstedt nämner i sitt debattinlägg. Samtliga av dessa har sagt att de var intresserade tills de fick information om boendekostnaden. Därefter har de sagt tack men nej tack.

Mot den bakgrunden fångades vårt intresse för projektet och vi har sedan dess informerat oss på bästa sätt via det diarie kommunen tillhandahåller på sin webbplats. Det har inte varit lätt, men vi tror vi har bilden klart för oss.

Anledningen till att vi begärt laglighetsprövning i ärendet är för att vi vill försäkra oss om att det erbjuds trygghetsboende till absolut bästa möjliga boendekostnad. Så som detta projekt utvecklas talar allt för motsatsen och detta boende riskerar att bli någon form av gräddhylla för välbeställda 70-plussare.

Åke Hammarstedt försvarar upphandlade arkitekttjänster genom att hänvisa till Stiftaravtalet. I inga av avtalets 11 punkter nämns något om upphandling av arkitekttjänster, välkommen till gruppen dåligt insatta herr Hammarstedt.

Vi som begärt laglighetsprövning har även beskyllts för att vara motståndare till trygghetsboende, låt oss en gång för alla göra klart att vi inte är motståndare. Tvärtom, vi vill väldigt gärna att kommunen tillhandahåller boende för äldre, men till priser de äldre har råd att betala.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Lutz Dahmen, Miljöpartiet, Joachim Persson, Vänsterpartiet
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.