”Inte underligt att det har skapats ett djupt rotat politikerförakt”

Kommunalrådet tillika omsorgsnämndens ordförande föreslog i en brett uppslagen debattartikel en passande julklapp åt kommunens försvarslösa åldringar.
Debatt • Publicerad 13 januari 2014
Varm mat.
Varm mat.Foto: Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Den dagligen nylagade middagsportionen borde bytas ut mot en ekonomiskt försvarbar veckoleverans av frysförpackade dito med obestämbart innehåll. Förslaget ansågs behjärtansvärt ur miljösynpunkt, kundens större valfrihet att äta närhelst som önskas på dygnet, flera rätter att välja mellan och bättre ekonomi för såväl kommun som kund.

Härvid skulle besparing göras i tio kök, 77 distributionsslingor till kunderna av 54 hemtjänstgrupper och av tre taxiföretag. En av de senare med en transportsträcka på 100 m till en kostnad av hundratusentals kronor, en upphandling gjord av kommunens betrodda förhandlare. Och inte heller skänker man en tanke på all den fantastiska omsorgspersonal som tvingas ut i arbetslöshet.

Vilken cynism, vilket oerhört människoförakt! Är våra åldringar inte ens värda en portion nylagad middagsmat, då politikerna just gottat sig i julbordets överflöd och det i stor utsträckning på skattebetalarnas bekostnad. Och det värsta av allt – tystnaden. Ingen har offentligt opponerat sig mot detta inhumant befängda förslag. Även oppositionen tiger som muren.

Att moderaterna över- huvud taget vågar framföra ett så eldfängt förslag just nu då valrörelsen ligger i startgropen, måste betraktas som ett ovanligt djärvt utspel. Beundransvärt att våga visa sitt rätta jag med dagens drastiskt dalande väljarsiffror och då man för fullt planerar en brakmiddag för 250 utvalda jubileumsgäster. Naturligtvis även det på skattebetalarnas bekostnad. Men en nylagad varm middagsrätt åt våra gamlingar vill man avråda ifrån av ekonomiska och humanitära skäl. Inte underligt att det skapats ett djupt rotat politikerförakt.

Och Lilla Torg ligger öde och tomt!

Mikael Hallqvist
Bo Swenson, kulturhistoriker, Degeberga
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.