Invånarna har rätt att följa den politiska diskussionen

Politik Artikeln publicerades
Kommunfullmäktige hålls i sessionssalen på kommunhuset.
Kommunfullmäktige hålls i sessionssalen på kommunhuset.

Alternativet i Bromölla har lämnat in en motion om öppna politiska möten, främst i kommunstyrelsen, men förslaget röstades ned. Varför?

Det blev en jämn votering i kommunstyrelsen med röstsiffrorna 7-7. En av två liberaler avstod från att rösta, vilket banade väg för ett avslag i kommunstyrelsen med ordförandens utslagsröst.

SD, M och KD röstade nej till förslaget av lite olika orsaker, men främst vill man framhålla att vi är förtroendevalda för att företräda medborgarna och det bör ske bakom stängda dörrar. Andra argument till att vi inte behöver öppenhet var att man kan läsa i protokoll om besluten eller att man kan ställa frågor i kommunfullmäktige.

 

Stig Gerdin, gruppledare för Alternativet.
Foto: Tommy Svensson
Stig Gerdin, gruppledare för Alternativet.

Med full medvetenhet ”glömmer” man då bort att vissa beslut fattas i kommunstyrelsen. I närtid har två av dessa vållat många, långa och livliga diskussioner som även lett till överklaganden, nämligen omställningsstöd för politiker och föreningsbidrag till Folkets Hus i Bromölla. Dessa ärenden ligger nu hos Förvaltningsrätten.

Det enda väljarna kan utläsa ur protokollen är hur omröstningen utfallit och hur ledamöterna röstat. Men skälet till hur man resonerat framgår inte! Enligt vår uppfattning är transparens och öppenhet av största vikt för att ge medborgarna möjlighet att ta del av hur deras förtroendevalda agerar och propagerar.

Vad är det som skrämmer det konservativa blocket med SD, M och KD att släppa in åhörare i sessionssalen vid kommunstyrelsens sammanträden? För några år sedan motionerade moderaterna om filmningsförbud i kommunfullmäktige, ett förslag som väckte stor förvåning och uppmärksamhet för att det stred mot såväl kommunallag som allmän rättsuppfattning.

Vi ser fram emot när frågan slutligen kommer att avgöras på kommunfullmäktiges sammanträde den 25 mars (som är öppet för allmänheten) för att få bekräftat vilka politiker som står upp för öppenhet och transparens.

Här kan du lyssna till kommunfullmäktige 25/3.

Stig Gerdin

Gruppledare, Alternativet

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.