Irrelevant kritik mot BNP

Replik på Desirée Larsson ”Svar om Miljöpartiets ekonomiska politik”, 23/7.
Debatt • Publicerad 1 augusti 2014

I en krönika påpekade jag att Miljöpartiet med bristande kunskap kritiserar BNP-begreppet – som alltid. MP-medlemmen Desirée Larsson invänder (23/7) att tre skribenter i en DN-artikel också vill ha ett vidgat BNP-begrepp. Men även de tre skribenterna använder BNP-begreppet utan rimliga preciseringar. Det förvånar mig att Klas Eklund uppträder i detta sällskap.

Här bara en kort klargörande synpunkt. Ekonomisk tillväxt sådant begreppet används i dagens statistik är ett mått inte på resursförbrukning utan på värdeökning. Det är alltså en resultaträkning. Resursförbrukning kan mätas i en balansräkning för hela ekonomin. Någon sådan finns inte – tyvärr: den skulle bli mycket komplicerad. Men det går inte att slå ihop en resultaträkning och en balansräkning, av det enkla skälet att de båda beräkningarna mäter helt skilda fenomen.

BNP-begreppet kritiseras, bland annat av de tre, för att det inte mäter livskvalitet. Kritiken är irrelevant eftersom BNP-begreppet inte är konstruerat för en sådan mätning. För att få fram mått på livskvalitet måste vi konstruera ett helt annat index. De som kritiserar BNP borde börja med att lära sig vad begreppet innebär och sedan, efter individuell förmåga, reflektera över alternativ.

Tor Gasslander
Nils-Eric Sandberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.