GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ishallsbeslutet full förståeligt – men ändå katastrofalt dåligt

När pushnotisen från Norra Skåne plingade till i telefonen blev man inte förvånad men ändå bedrövad.
Uppskjutet • Publicerad 11 november 2022 • Uppdaterad 16 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det blev inget beslut om ny ishall, eftersom de 80 miljonerna inte ens räckte till hälften av vad kostnaden skulle bli. Insändarskribenten tycker att man istället ska ta pengarna och renovera Osby ishall.
Det blev inget beslut om ny ishall, eftersom de 80 miljonerna inte ens räckte till hälften av vad kostnaden skulle bli. Insändarskribenten tycker att man istället ska ta pengarna och renovera Osby ishall.Foto: Helén Fingalsson

Beskedet att det blev ett nej till en ny ishall i Osby efter de extrema kostnadsökningarna var ingen överraskning men man kan inte låta bli att bli lite irriterad över att det tagit så lång tid.

Vem som helst förstår ju att budgeten, från 2018(!), på 80 miljoner för en ny ishall inte skulle räcka på långa vägar, framförallt inte med de senaste årens prishöjningar.

Men politikerna måste ställa sig frågan: varför har det tagit så lång tid? Kan man skylla på någon annan än dem själva? Det finns politiker i beslutande position som tycks ha gjort det till sitt livs största uppgift att förhala och ifrågasätta oavsett vad det handlar om men i detta fall gjort det extra tydligt.

En ny ishall i Osby har ältats fram och tillbaka så länge man kan minnas och eftersom man kommer inte till skott så nu börjar vi om på ny kula... igen.

Genom åren har det lämnats in både ett och två förslag direkt från lokala entreprenörer i samarbete med en lokal arkitekt, det senaste i oktober 2018 där man hade tagit fram en budgetoffert som landade på cirka 72 miljoner. Alltså fanns det utrymme för viss kostnadsökning.

Nu har man lagt 7,5 miljoner kronor av våra skattepengar på att projektera, diskutera, älta, markundersöka och ta fram en flashig film. Till vilken nytta?

Och vem har skott sig på dessa miljoner?

Dessutom har man köpt en tomt för 2,5 miljoner som i nuläget inte kommer att användas.

Lägg därtill alla pengar som genom åren lagts på undersökningar och utredningar av den befintliga ishallen istället för att lägga dem på förbättringar och underhåll och vårda den fastighet man faktiskt redan har. Nu har man valt att bara släcka den brand som brinner med störst låga.

”Kanske ska man ta av skygglapparna och inse att för 80 miljoner kan man faktiskt renovera och lösa hela problematiken.”

Dock har jag full förståelse för deras beslut i att säga nej till en ökad budget med 92 miljoner. Det är inte detta beslut som är fel, det är många beslut som tagits på vägen som blivit fel.

I dagens läge när andra och viktigare investeringar, såsom skolor och äldreboenden, står för dörren och med det ekonomiska läget som råder i vårt avlånga land, så förstår till och med jag som inte är politiker att det inte är rätt att bygga en ishall för 172 miljoner.

Frågan är vad politikerna nu kan göra för att rädda den rådande situation i den befintliga ishallen?

Kanske ska man ta av skygglapparna och inse att för 80 miljoner kan man faktiskt renovera och lösa hela problematiken, detta trots att många vill mena att det är ett omöjligt uppdrag. Det finns kompetens i det lokala näringslivet som kan genomföra detta, givetvis blir det ingen arena men en fullt duglig ishall till en konståkningsklubb och ett ishockeylag i division 3.

Osby kommun har personal på plats som arbetar heltid, föreningar har anställda tränare och ett besök av arbetsmiljöverket borde tyvärr vara spiken i kistan för “Hangaren”.

“KMD”

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.