”Jag är engagerad i kommunpolitiken för att jag älskar Kristianstad. Jag tror på vår kommun...”

Debatt Artikeln publicerades
Pierre Månsson, kommunalråd i Kristianstad, svarar olyckskorparna och arbetar vidare med utvecklingen  av centrum
Foto: Tommy Svensson
Pierre Månsson, kommunalråd i Kristianstad, svarar olyckskorparna och arbetar vidare med utvecklingen av centrum

Som kommunalråd har jag den senaste tiden i insändare, facebookkommentarer och mejl blivit idiotförklarad, påhoppad och anklagad för att försöka döda Kristianstads centrum. Vissa påstår att jag redan har lyckats.

Politiker måste tåla en del och det gör jag. Alla som känner mig det minsta lilla vet att jag inte har något emot att både ge och ta, men det här gör mig uppriktigt ledsen. Jag är engagerad i kommunpolitiken för att jag älskar Kristianstad. Jag tror på vår kommun och vill vara med och utveckla den. Varför skulle jag vilja staden illa?

Precis som alla andra blir jag sorgsen av att se butikslokaler gapa tomma. Men att tro att politiker har dödat affärerna är att göra det lite väl enkelt för sig. Globala handelstrender låter sig knappast styras av lokal politik.

Det finns all anledning att känna oro och kämpa för vårt centrum. Men för att lyckas behöver vi vidga våra perspektiv.

I princip alla stadskärnor i Sverige och världen står inför samma svåra utmaning. Människor handlar inte likadant som tidigare. Näthandeln ökar snabbt, och den fysiska handeln förändras. Stora butikskedjor kämpar med enorma förluster.

Det finns all anledning att känna oro och kämpa för vårt centrum. Men för att lyckas behöver vi vidga våra perspektiv.

Dagny Karlsson, Årets ambassadör för Kristianstads kommun 2019 och med Pierre Månsson (L), kommunalråd.
Foto: Tommy Svensson
Dagny Karlsson, Årets ambassadör för Kristianstads kommun 2019 och med Pierre Månsson (L), kommunalråd.

Vid sidan om politiken är historia och antikviteter mitt största intresse. Det finns mycket att lära av historien, men vi kan aldrig bita oss fast i den. Det går inte att frysa tiden med politiska beslut. Jag tror inte på sovjetisk planekonomi. Politiker är inte bäst på att avgöra hur många klädbutiker, frisörer eller pizzerior en kommun kan tåla innan det ska kallas överetablering. Det får konsumenterna och företagen själva visa.

Trenden för innerstäder just nu går mot mer upplevelser, kultur, service och matställen och mindre butiker. En levande stad måste följa sin tid.

Tror alla att lanthandlarna i vår kommun hade funnits kvar om politikerna hade stoppat de omdebatterade stormarknader som senare blev Ica Maxi och Willys? Tror alla att möbelaffärer och vitvaruhandlare hade fortsatt blomstra i centrum om politikerna hade stoppat utbyggnaden på Härlövsområdet? Tror alla att de många långväga kunder som flockades på C4 Shopping under julhandeln hade funnits i centrum om politikerna hade stoppat en galleria i Hammar?

Jag tror det är annat som krävs.

Kristianstads centrum har dödförklarats många gånger. Exempelvis kraxade olyckskorparna högt i mitten av 1970-talet, när lokaler gapade tomma. Men som alltid reste sig Kristianstad och kom tillbaka med nya krafter.

Kristianstads centrum kommer att överleva oss alla. Men framtidens stadskärna kommer inte att se ut precis som i dag. Lika lite som dagens stadskärna ser ut som 1920-talets eller 1970-talets. Trenden för innerstäder just nu går mot mer upplevelser, kultur, service och matställen och färre butiker. En levande stad måste följa sin tid. Tillsammans med handlare och fastighetsägare jobbar vi nu med visionen för framtiden.

Sanningen är enkel. Butiker kommer att finnas där vi konsumenter är beredda att handla.

I kommunen som helhet har handeln aldrig varit så stark som nu. I de senaste mätningarna ligger vi på tio i topp-listan över ökad handelsomsättning. I fjor skapades över 1 200 nya jobb i Kristianstad – långt fler än i de större städerna Lund och Helsingborg. I centrum har omsättningen för restauranger, hotell och serviceföretag ökat högt över snittet, även om själva handeln minskat något. Ändå sker fortfarande 26 procent av den totala detaljhandelsomsättningen i vår stadskärna, medan rikssnittet är 16 procent.

Pierre Månsson vid invigningen av C4 Shopping.
Foto: Bosse Nilsson
Pierre Månsson vid invigningen av C4 Shopping.

Statistiken visar att det finns liv. Men varje insändare och facebookinlägg som dödförklarar centrum och skrämmer bort besökare slår en spik i kistan åt de fina och välsorterade butiker som verkar där.

Sanningen är enkel. Butiker kommer att finnas där vi konsumenter är beredda att handla. Själv väljer jag att handla lokalt. Gör du?

Pierre Månsson (L)

Kommunalråd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.