unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Jag är engagerad i kommunpolitiken för att jag älskar Kristianstad. Jag tror på vår kommun...”

Som kommunalråd har jag den senaste tiden i insändare, facebookkommentarer och mejl blivit idiotförklarad, påhoppad och anklagad för att försöka döda Kristianstads centrum. Vissa påstår att jag redan har lyckats.
Pierre Månsson, kommunalråd i Kristianstad, svarar olyckskorparna och arbetar vidare med utvecklingen  av centrum
Pierre Månsson, kommunalråd i Kristianstad, svarar olyckskorparna och arbetar vidare med utvecklingen av centrum
Foto: Tommy Svensson
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Politiker måste tåla en del och det gör jag. Alla som känner mig det minsta lilla vet att jag inte har något emot att både ge och ta, men det här gör mig uppriktigt ledsen. Jag är engagerad i kommunpolitiken för att jag älskar Kristianstad. Jag tror på vår kommun och vill vara med och utveckla den. Varför skulle jag vilja staden illa?

Precis som alla andra blir jag sorgsen av att se butikslokaler gapa tomma. Men att tro att politiker har dödat affärerna är att göra det lite väl enkelt för sig. Globala handelstrender låter sig knappast styras av lokal politik.

quote
Det finns all anledning att känna oro och kämpa för vårt centrum. Men för att lyckas behöver vi vidga våra perspektiv.

I princip alla stadskärnor i Sverige och världen står inför samma svåra utmaning. Människor handlar inte likadant som tidigare. Näthandeln ökar snabbt, och den fysiska handeln förändras. Stora butikskedjor kämpar med enorma förluster.

Det finns all anledning att känna oro och kämpa för vårt centrum. Men för att lyckas behöver vi vidga våra perspektiv.

Dagny Karlsson, Årets ambassadör för Kristianstads kommun 2019 och med Pierre Månsson (L), kommunalråd.
Dagny Karlsson, Årets ambassadör för Kristianstads kommun 2019 och med Pierre Månsson (L), kommunalråd.
Foto: Tommy Svensson

Vid sidan om politiken är historia och antikviteter mitt största intresse. Det finns mycket att lära av historien, men vi kan aldrig bita oss fast i den. Det går inte att frysa tiden med politiska beslut. Jag tror inte på sovjetisk planekonomi. Politiker är inte bäst på att avgöra hur många klädbutiker, frisörer eller pizzerior en kommun kan tåla innan det ska kallas överetablering. Det får konsumenterna och företagen själva visa.

quote
Trenden för innerstäder just nu går mot mer upplevelser, kultur, service och matställen och mindre butiker. En levande stad måste följa sin tid.

Tror alla att lanthandlarna i vår kommun hade funnits kvar om politikerna hade stoppat de omdebatterade stormarknader som senare blev Ica Maxi och Willys? Tror alla att möbelaffärer och vitvaruhandlare hade fortsatt blomstra i centrum om politikerna hade stoppat utbyggnaden på Härlövsområdet? Tror alla att de många långväga kunder som flockades på C4 Shopping under julhandeln hade funnits i centrum om politikerna hade stoppat en galleria i Hammar?

Jag tror det är annat som krävs.

Kristianstads centrum har dödförklarats många gånger. Exempelvis kraxade olyckskorparna högt i mitten av 1970-talet, när lokaler gapade tomma. Men som alltid reste sig Kristianstad och kom tillbaka med nya krafter.

Kristianstads centrum kommer att överleva oss alla. Men framtidens stadskärna kommer inte att se ut precis som i dag. Lika lite som dagens stadskärna ser ut som 1920-talets eller 1970-talets. Trenden för innerstäder just nu går mot mer upplevelser, kultur, service och matställen och färre butiker. En levande stad måste följa sin tid. Tillsammans med handlare och fastighetsägare jobbar vi nu med visionen för framtiden.

quote
Sanningen är enkel. Butiker kommer att finnas där vi konsumenter är beredda att handla.

I kommunen som helhet har handeln aldrig varit så stark som nu. I de senaste mätningarna ligger vi på tio i topp-listan över ökad handelsomsättning. I fjor skapades över 1 200 nya jobb i Kristianstad – långt fler än i de större städerna Lund och Helsingborg. I centrum har omsättningen för restauranger, hotell och serviceföretag ökat högt över snittet, även om själva handeln minskat något. Ändå sker fortfarande 26 procent av den totala detaljhandelsomsättningen i vår stadskärna, medan rikssnittet är 16 procent.

Pierre Månsson vid invigningen av C4 Shopping.
Pierre Månsson vid invigningen av C4 Shopping.
Foto: Bosse Nilsson

Statistiken visar att det finns liv. Men varje insändare och facebookinlägg som dödförklarar centrum och skrämmer bort besökare slår en spik i kistan åt de fina och välsorterade butiker som verkar där.

Sanningen är enkel. Butiker kommer att finnas där vi konsumenter är beredda att handla. Själv väljer jag att handla lokalt. Gör du?

Pierre Månsson (L)

Kommunalråd

Läs mer

Hotet mot Arriva från Skånetrafikens politiker

Coronavirus

Hotet mot Arriva från Skånetrafikens politiker

"Det kommer fler avtal, en framtid när avtal ska förnyas.”

Jourhavande: ”Vad ska vi äldre göra, vi som inte har några appar?”

Stängningen av Skånetrafikens kundcenter

Jourhavande: ”Vad ska vi äldre göra, vi som inte har några appar?”

Skånetrafikens stängning av kontor och högskoleflytt engagerar läsarna.

IFK:s lottning framskjuten – på grund av coronaviruset

Sport

IFK:s lottning framskjuten – på grund av coronaviruset

Bara timmar innan lottningen skulle ta plats kom beskedet.

”Personer från Skåne äga ej tillträde”

Bromölla

”Personer från Skåne äga ej tillträde”

Besökare från Danmark till Sverige tvingades underkasta sig tvättning och dammsugning vid gränsen.

Programmet klart för Bionalen

Nöje

Programmet klart för Bionalen

Regionmuseet ger filmintresserade tre dagar med många olika upplevelser.

Arkivbild.

Nyheter

Brott: Såg sin stulna cykel till försäljning – stämde träff

En man som blivit bestulen tog kontakt med säljaren.