unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Jag är stolt över vår förmåga att kraftsamla

De ekonomiska förutsättningarna har skiftat mycket under 2020. Trots det levererar Östra Göinge återigen ett starkt resultat, mitt under pandemin.
Patric Åberg (M).
Patric Åberg (M).
Foto: Mikael Persson
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Fjolåret blev inte som tänkt. Covid-19-pandemin har påverkat oss alla. Några har kämpat för sina liv. Många har kämpat för andras liv. Företagare har kämpat för sina livsverk. Social gemenskap har bytts till distansering.

Att skydda våra äldre och att minimera smittspridningen har varit vårt fokus. Under våren och sommaren var smittspridningen liten i Östra Göinge, men den ökade under hösten. Trots snabba åtgärder fick vi några få dödsfall i slutet av fjolåret. Mina tankar går till alla som berörts av dem.

I Östra Göinge har vi arbetat samlat med pandemin. Alla medarbetare har bidragit, men naturligtvis ska de som arbetar i äldreomsorgen och hemsjukvården särskilt lyftas fram. Jag är stolt över allas prestationer och vår förmåga att kraftsamla i ett krisläge.

Covid-19 har inte bara utmanat kommunens verksamheter. Företag och föreningar har också påverkats. Några mer än andra. Därför har vi noga följt utvecklingen för att kunna stödja dem. Bland annat har extra stöd till föreningarna betalats ut och uppskov med avgifter för företag beviljats.

Pandemin har medfört en ökad arbetslöshet. Främst är det ungdomar och de med kort anställningstid som drabbats. Vår arbetsmarknadsenhet kämpar för att hjälpa dem, men Arbetsförmedlingen lyser fortsatt med sin frånvaro.

Äldreomsorgen har hamnat i fokus under 2020. Många är de som sett sig som experter och som uttalat sig om hur äldreomsorgen fungerar. Bland dem hittar vi oppositionsrådet Anders Bengtsson (S), som skrev i KB den 13 januari att Östra Göinge har misslyckats med hemtjänsten.

Som vanligt har han helt fel. Det är ju precis tvärtom. Hemtjänstens medarbetare gör ett mycket gott arbete. Flera år i rad har Östra Göinges hemtjänst rankats bland de bästa i hela landet av sina kunder.

I Östra Göinge satsar vi sedan flera år tillbaka på äldreomsorgen. Vi har en plan för att rusta våra särskilda boenden genom renoveringar och nybyggen. Totalt satsar vi drygt en halv miljard. Västanvid i Knislinge är redan klart och inom fem år kommer alla våra boenden att vara toppmoderna. Vi satsar också mycket på att utveckla omvårdnaden och servicen till våra äldre.

Vi tar också tag för bättre kunskapsresultat i skolan. Det duger inte att vi de senaste 20 åren nått samma nivå oavsett elevsammansättning. Alla kan hjälpa till. Vi behöver mobilisera för att nå bättre kunskapsresultat och för att motivera till vidare utbildning. Det gäller våra barns framtid.

De ekonomiska förutsättningarna har skiftat mycket under 2020 vilket gjort det svårt att planera. Östra Göinge har trots det tagit väl avvägda beslut för ett långsiktigt positivt resultat. Tyvärr har några förbättringsinsatser fått vänta på grund av pandemin. Trots det levererar Östra Göinge återigen ett starkt resultat på hela 27 miljoner för år 2020. Resultatet stärker vår finansiella ställning och därmed våra möjligheter att fortsätta att utveckla Östra Göinge – Skånes gröna hjärta.

Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge

Läs mer