GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jag bugar, bockar och tackar Brasiliens uppfödare

Det är en myt att det är bäst att alltid köpa svenskt. Själv föredrar Brasiliens härligt möra kött.
Djurhållning • Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 2 juni 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Själv köper jag nötkött från Brasilien, där går djuren ofta ute året runt.”
”Själv köper jag nötkött från Brasilien, där går djuren ofta ute året runt.”
Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT

Varför tror svensken att vi är bäst i nästan allt? Överallt får man höra orden: Man ska köpa svenskt, djurhållning är bättre, inte antibiotika och så vidare. Och nu senast larmet om skållad kyckling.

Men de flesta som skanderar detta har aldrig satt sin fot i ett slakteri, här sker mer än vad man tror, så bäst då att sätta på de berömda skygglapparna igen.

”Farmaren har tusentals djur, hur skulle han ge alla dessa djur antibiotika?”

Själv köper jag nötkött från Brasilien, där går djuren ofta ute året runt. Farmaren har tusentals djur, hur skulle han ge alla dessa djur antibiotika?

Här har bonden inte fullt så många djur och i vissa fall står de i trånga djupbäddar med dynga 2-3 decimeter djup. Jag har själv bevittnat detta ett antal gånger.

Det kanske inte klimatsmart och köpa kött från Brasilien, men om varenda svensk slutar köpa från Brasilien tror ni exporten slutar då? Nä skulle inte tro det.

Tyvärr har vi skapat denna värld och de flesta får handla efter plånbok. Så jag bugar, bockar och tackar Brasilien för ett härligt mört kött och ja, jag mår mycket bra.

Peter Karlsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.