”Jag önskar att alla kunde förstå hur viktiga ni är”

Debatt • Publicerad 20 juni 2014
Ambulansvården ska prioriteras för svåra och livshotande tillstånd, skriver debattskribenten.
Ambulansvården ska prioriteras för svåra och livshotande tillstånd, skriver debattskribenten.Foto: Foto: Tom Wall

Det gör mig lika ledsen varje gång jag läser artiklar som (”Tvååring nekades åka ambulans till akuten” 17/6). Ambulanssjukvården är inte en taxiservice, utan en samhällsviktig tjänst för de svårt sjuka. Ofta glömmer man att vårdpersonal också är människor som oftast gör sitt allra bästa i en vård som nästan dukar under av besparingar.

Ambulansvården ska prioriteras för svåra och livshotande tillstånd som kräver vård under transport in till sjukhus.

Med full respekt för att mamman blev rädd, men jag kan bara konstatera att man slår mot helt fel person när man ger sig på ambulanspersonalen. Det är personal som under tuffa betingelser räddar liv varje dag, och som förtjänar beröm, det tror jag många kan vittna om.

Någon gång blir det fel, och låt oss vara tacksamma att detta enbart visade sig vara en spricka i benet och inget som kostade flickan livet.

Vem vet vad den här ambulansens nästa larm handlade om? Kanske var det istället en annan liten flicka som ramlat och fått en allvarlig skallskada som krävde de specialkunskaper ambulanspersonalen har och akut transport till Lund? I den situationen kan de ta sig in till akuten själva anser jag. Det är inte konstigt att det är brist på personal inom vården när de framställs som bovar.

Tummarna upp för er i vården och jag önskar att alla kunde förstå hur viktiga ni är!

Maia Lovén
Martin Andersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.