Annons

Jag ser tyvärr ingen öppning för ett gemensamt styre

När jag läste Filip Perssons och SD:s insändare höjde jag på ögonbrynen.
Förhandling • Publicerad 8 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Nu kan jag inte hålla tyst längre”, skriver Sandor Szilagy (M).
”Nu kan jag inte hålla tyst längre”, skriver Sandor Szilagy (M).Foto: Tommy Svensson

Nu kan jag inte hålla tyst längre när det sprids osanningar om hur dessa förhandlingar mellan moderater och SD har gått till. Det hade aldrig behövt att bli på detta sätt om du Filip, och kanske även Magnus Persson, hade hållit er till sanningen och haft en god förhandlingssed. Det man säger i ett förhandlingsrum stannar där tills man säger att ”nu är vi eniga” eller att ”vi måste ha mer tid till förhandling”. Man går inte till andra kommuner och till media när man lämnar förhandlingsrummet om man vill fortsätta att förhandla och säga att Moderaterna stängde dörren, när ni liksom jag vet att det inte var sant.

Efter våra träffar med er och dom övriga tilltänkta partierna som kanske skulle få majoritetsstyre i kommunen så skulle det skrivas en avsiktsförklaring, som vi alla fyra partierna (SD, M Alt och KD) skulle skriva under. Hade man något att tillföra så skulle man senast den 3 oktober inkomma med förslag, så att man skulle få med det i avsiktsförklaringen. Egentligen var det bara Alternativet som hörde av sig och fick med vad dom önskade, KD hade något också (om jag inte minns fel), men från SD hördes inget alls.

Annons

Den 5 oktober, när avsiktsförklaringen skulle skrivas på, då drar du Filip upp era 9 ”röda linjer” som du kallar dom för och säger att detta skall med och detta är inte förhandlingsbart. Efter det så insåg vi i Moderaterna att det var kört för vi kunde inte gå med på alla dessa 9 punkter.

Det värsta var att Magnus Persson ringde Mikael Efverman måndagen den 10 oktober och säger till Mikael att fattar du inte att dom 9 ”inte förhandlingsbar punkterna” bara var en förhandlingstaktik.

Enligt min mening, om något inte är förhandlingsbart‚ då är det stopp. Eller?

”Om vi moderater skulle få ordförandeposten i kommunstyrelsen, den ni inte ville ha, så var det för oss självklart att vi vill styra med vår egen budget.”

En av dom 9 punkter var att ”Bromölla kommuns kommunchef ska fortsättningsvis vara i tjänst under mandatperioden 2022-2026 så vidare det inte finns arbetsrättsliga skäl till uppsägning eller uppsägning sker på egen begäran”. Vi moderater har aldrig sagt att vi vill avskeda kommunchefen.

Vi moderater har under hela valkampanjen sagt till våra väljare att vi vill verkligen få till ett förändringsarbete i kommunen. Vi ville förändra och inte förvalta kommunen. Vi moderater uppfattade det som att ni i SD hade samma intentioner som vi under valkampanjen, men helt plötsligt så ville ni inte förändra utan bara förvalta det som är. Detta måste ni redan ha bestämt före den 5 oktober annars hade du/ni inte lagt upp dom 9 ”röda linjerna”, i dom fanns ingen möjlighet till förändringsarbete.

Du/ni säger att det var ett krav från M:s sida att det var M:s budget som skulle gälla. Ja det var den som skulle ligga till grund för våra gemensamma diskussioner. Om vi moderater skulle få ordförandeposten i kommunstyrelsen, den ni inte ville ha, så var det för oss självklart att vi vill styra med vår egen budget.

Joachim Bengtsson ingår i den moderata partigruppen i Bromölla, jag ser inga konstigheter i det. Ni har ju en riksdagsman, Magnus Persson, det har vi inte protesterat emot. Du ska inte kasta sten i glashus Filip, hur ofta har ni varit frånvarande på våra politiska möten i kommunen dom senaste 2,5 åren? Det är ingen bortförklaring bara ett konstaterande.

Jag ser tyvärr ingen öppning i dagsläget för ett gemensamt styre. Tråkigt kan jag tycka, vi moderater ville verkligen få till en förändring i kommunen. Detta är helt och hållet min egna personliga uppfattning.

Det hade kunnat bli bra.

Detta var min slutreplik i denna sak.

Sandor Szilagy

Annons
Annons
Annons
Annons