GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jo, vi har en plan – men inga mirakellösningar

När vi som sitter i fullmäktiges presidium tittar ut över fullmäktigesalen i Kristianstad ser vi ett 60-tal människor som precis som du bryr sig och oroar sig för samhället. Vanliga människor i olika åldrar som jobbar, studerar eller har pension, som har familj eller lever ensamma, som bor på landet eller i stan, skriver Bo Silverbern (M), Anders Svensson (S) och Lena Holst (C) i ett svar till Johan Rönn som i en insändare efter dödsskjutningen på Gamlegården i december, skrev att han hade fått nog och hotade med att starta en namninsamling för byval.
Kommunen svarar • Publicerad 21 januari 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Julhandel Kristianstad Centrum.
Julhandel Kristianstad Centrum.
Foto: Tommy Svensson

Den representativa demokratins själva grundidé är att vanliga människor, med sina brister och förtjänster, får representera andra medborgare i de politiska församlingarna. Vem som helst som är beredd att lägga tid och engagemang och lyckas vinna andra människors förtroende kan väljas dit.

Ingen kan förvänta sig att förtroendevalda ska vara några allvetande experter. Det enda vi kan begära är att de är lyhörda, pålästa och ansvarstagande och att de har satt sig in i fakta, åsikter och sammanhang i en fråga innan de fattar ett beslut.

”Du vill veta om vi har någon plan. Det har vi. Men tyvärr ingen som bjuder på snabba mirakellösningar.”

Du vill veta om vi har någon plan. Det har vi. Men tyvärr ingen som bjuder på snabba mirakellösningar. Om en sådan existerade skulle någon kommun ha lyckats bli av med kriminalitet, orättvisor och ekonomiska begränsningar. Kristianstad påverkas som alla andra platser av en mängd olika faktorer och av beslut i regering, riksdag och på EU-nivå. Den lokala politikens uppgift blir att parera utmaningar, balansera förväntningar och ge så goda förutsättningar som möjligt för så många som möjligt. I kommunens vision, färdplan och översiktsplaner stakar vi ut det långsiktiga arbetet och i vår årliga budget med flerårsplan försöker vi hantera det mer överskådliga. Alla politiskt antagna planer och beslut är offentliga och finns att läsa på kommunens webbplats. Utifrån våra styrdokument utformar sedan kommunens omkring 300 chefer och 7 000 anställda sina verksamhetsplaner.

Kan man känna sig trygg i Kristianstad?
Kan man känna sig trygg i Kristianstad?

Varje år fattar fullmäktige flera hundra små och stora beslut och våra nämnder hanterar tusentals ärenden. Allt med kommuninvånarnas bästa för ögonen. Givetvis kan inte alla medborgare bli nöjda med alla beslut. Ibland händer så klart att vi längre fram, med facit i hand, kan upptäcka att konsekvenserna av ett beslut inte blev som vi önskade. Vi har tyvärr ingen kristallkula utan måste förhålla oss till det som är känt. Ofta tvingas vi också konstatera att det är mycket i samhället som vi skulle vilja påverka, men som inte låter sig förändras så lätt. Den lokala politiken har sina begränsningar och andra krafter är starkare i vår globala värld.

”Den stora tillgången på droger och vapen i vårt samhälle är skrämmande. På många olika sätt arbetar vi i vår kommun för att förebygga brottslighet och för att stödja polisens insatser mot kriminalitet.”

Trygghet och säkerhet är ett sådant komplext område. Den stora tillgången på droger och vapen i vårt samhälle är skrämmande. På många olika sätt arbetar vi i vår kommun för att förebygga brottslighet och för att stödja polisens insatser mot kriminalitet. Alldeles nyligen samlades sex fullmäktigepartier i en gemensam programförklaring och tog i hand på att fullgöra en rad insatser utan att låta politiska motsättningar stå i vägen.

Arbetsmarknadens lagstiftning är ett annat område som inte låter sig påverkas av lokal politik. Anställningstryggheten i vårt land är stark. På höga chefsposter i det privata och offentliga är det vanligt att den tryggheten förhandlas bort. Chefer kan på så sätt sägas upp på andra grunder än andra anställda – men med det följer en prislapp. Varje chefsuppsägning är ett misslyckande för organisationen, men om ledningen inte ser någon annan lösning måste avtalsvillkoren följas och ersättningen faller ut.

”Vi vill också understryka att kultur- och fritidsförvaltningens verksamheter, där bad och idrott bara är ett par delar, står för endast omkring fyra procent av kommunens totala budget.”
Skadegörelse och raketer Gamlegården kring årsskiftet.
Skadegörelse och raketer Gamlegården kring årsskiftet.

När det gäller badhuset finns många olika uppfattningar, men vi kommer inte ifrån att Tivolibadet rasar och ett badhusbygge är nödvändigt. Det är en stor investering, men det handlar inte, som många tycks tro, om att en halv miljard kronor ska dras från kommunens andra verksamheter. Den kostnad för ett nytt badhus som vi har att räkna och jämföra med är den driftskostnad som ska betalas när badhuset står på plats och har öppnat. Kalkylerna som låg till grund för beslutet visar att det handlar om omkring 23 miljoner kronor om året, där ungefär hälften flyttas över från driften av dagens badhus. Kostnaden kan jämföras med driften av arenan som ligger på omkring 26 miljoner kronor om året. Det är mycket pengar, men förenings- och fritidsverksamheter för barn och unga är viktiga för deras utveckling och en viktig förebyggande insats som motverkar att unga hamnar på fel vägar med droger och kriminalitet. Vi vill också understryka att kultur- och fritidsförvaltningens verksamheter, där bad och idrott bara är ett par delar, står för endast omkring fyra procent av kommunens totala budget. Samtidigt går cirka 40 procent av budgeten till förskola och skola och lika mycket till omsorgen för äldre och personer med funktionsnedsättning.

Totalt kostar det omkring sju miljarder kronor att driva vår kommun under ett år. Det är fullmäktiges viktigaste uppgift att fördela de pengarna på ett ansvarsfullt sätt. Vi lovar dig att det inte är någon uppgift som vi tar lättvindigt på. Man kan alltid diskutera enskilda poster och prioriteringar, men vi måste också se till helheten. Vi hoppas att du håller med om att vi faktiskt gör en tydlig prioritering när över 80 procent av kommunens pengar används till barnen, till de äldre och till de mest utsatta. I årsredovisningen, som finns att läsa på kommunens webbplats, beskrivs hur pengarna har använts och hur kommunen har klarat sina åtaganden under året.

”Tyvärr verkar det hos många vår kommun finnas en föreställning om att det skulle vara kommunen som har byggt gallerior i och utanför centrum eller att kommunen har några särskilda avtal med shoppingcentren. Så är det inte.”

Marknadskrafterna låter sig inte påverkas så lätt av kommunala beslut. Människors konsumtionsmönster förändras och inte någon stadskärna i landet är i dagsläget opåverkad. Kristianstads centrum måste precis som andra städer hitta nya former, miljöer och verksamheter för att bibehålla en levande och trivsam stadskärna. Det arbetet bedriver vi i kommunen i nära samarbete med fastighetsägare och handlare och en ny handlingsplan håller på att utarbetas.

Tyvärr verkar det hos många vår kommun finnas en föreställning om att det skulle vara kommunen som har byggt gallerior i och utanför centrum eller att kommunen har några särskilda avtal med shoppingcentren. Så är det inte. Det är privata bolag som bygger och driver galleriorna under samma villkor som andra företagare i kommunen. Därför kan kommunen inte påverka exempelvis innehållet, fastighetsskötseln eller toalettavgifterna i stadens galleria. Däremot är den som behöver hitta en avgiftsfri toalett i centrum alltid välkommen till rådhuset.

Mordet på Gamlegården blev droppen på Johan Rönn.
Mordet på Gamlegården blev droppen på Johan Rönn.
Foto: jens christian

Till Rådhus Skåne är alla välkomna. Medborgarcentret i entrén svarar på frågor eller för dem vidare och är en bra ingång för den som vill sätta sig in i hur kommunen fungerar Det går bra att följa ett fullmäktigemöte på plats eller på webben och alla kan lämna medborgarförslag till oss. Med jämna mellanrum hålls Öppet rådhus, samrådsmöten, dialogmöten på olika orter och andra öppna sammankomster där alla kan droppa in med idéer och frågor. Den som verkligen vill göra skillnad är varmt välkommen att engagera sig i ett politiskt parti.

”För det allra mesta finns kommunens förtroendevalda i samma verklighet som du. De finns som grannar, arbetskamrater, studenter, snickare, lärare, jordbrukare, sjuksköterskor, föräldrar, föreningsmedlemmar, idrottstränare, körsångare, handbollspublik … nja överallt där alla andra finns.”

Mötena i rådhuset är bara en liten del av politikernas liv. För det allra mesta finns kommunens förtroendevalda i samma verklighet som du. De finns som grannar, arbetskamrater, studenter, snickare, lärare, jordbrukare, sjuksköterskor, föräldrar, föreningsmedlemmar, idrottstränare, körsångare, handbollspublik … nja överallt där alla andra finns. Det ska inte behöva vara särskilt svårt att hitta en politiker att prata med i vardagen. På kommunens webbplats finns också ”Sök politiker”-funktionen där det går att hitta kontaktuppgifter. Vi är inte så långt borta som många verkar tro, och vi är intresserade av att lyssna och prata.

Vi tackar för ditt inspel och känner precis som du ett engagemang och en vilja att förbättra vår kommun. Vi är övertygade om att det bästa sättet att nå dit är att föra en öppen och bra dialog.

Bo Silverbern (M)

fullmäktiges ordförande

Anders Svensson (S)

fullmäktiges 1:e vice ordförande

Lena Holst (C)

fullmäktiges 2:e vice ordförande

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.