Jobben till de som bor i Sverige

Som Carolin Dahlman skriver 17/4 har Sverige inte lyckats med integrationen. Dahlman menar att Sverige måste ställa “hårdare krav på att man lär sig svenska och studerar, samt självklart tar de jobb som finns.” Jag håller med. Men kanske vi också måste ställa krav på politikerna?
Arbetsmarknad • Publicerad 3 maj 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Är det inte märkligt att vi har 400 000 arbetslösa och ändå ger politikerna tillstånd för låglöneimport?
Är det inte märkligt att vi har 400 000 arbetslösa och ändå ger politikerna tillstånd för låglöneimport?Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Hur gynnar det integrationen att 30 procent av eleverna som gick ut nian ifjor på Fröknegården inte har betyg nog för att gå gymnasiet? Och politikerna tänker sig att spara ännu mer på skolan.

För att lära sig språket är nog ett arbete det bästa sättet. På Gamlegården är 50 procent arbetslösa. Samtidigt har regeringen beslutat att “utländska arbetare som ska arbeta i jordbruket får resa hit.” Kristianstadsbladet samma dag. Är det inte märkligt att vi har 400 000 arbetslösa och ändå ger politikerna tillstånd för låglöneimport av arbetskraft från Vitryssland, Ukraina och Serbien? Tycker inte Carolin Dahlman att denna import motverkar att nyhitkomna kan försörja sig själva?

Ulf Johansson

fd rörmokare Yngsjö

Carolin Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadsbladet, svarar:

Jag håller med om att krav bör ställas på politiker. Att förhindra arbetskraftsinvandring vore negativt för många branscher som behöver högkvalificerad personal, så det skulle dessvärre slå mot samhällsekonomin. En bättre variant är att ställa krav på politiker att de ska ställa krav på dem som lever på andra skattebetalare och ändå inte tar de jobb som finns.