Jörgen Svensson: Därför är kontrollen viktig

Debatt Artikeln publicerades

Det är inte alltid så lätt att förstå vad som är sant och inte. Vilket snabbt bevisades den 1 april.

Är det någon som känner att livet är lite tråkigt och behöver lite spänning? Skriv några rader om ett uteblivet aprilskämt och utveckla dina tankegångar kring vad du borde kunna förvänta dig av förtroendevalda.

Det gjorde nämligen jag förra helgen. Jag sades vara trött och håglös. Ett skämt. Humorbefriad. Jodå. Då hade vi ändå bara kommit till aprilskämtet. Fast jag klagar inte. Den som ger sig in i leken får leken tåla. Men det är klart att man blir mer öppen för en diskussion om den som skrev inte börjar med att man är en idiot.

Allra roligast var nog diskussionen i en tråd på Facebook där det raljerades friskt om vårt beslut att avstå aprilskämt. Det var nämligen så självklart att alla kunde förstå vad som var ett aprilskämt och inte. Bland annat påpekades det att systertidningen Ystads Allehanda minsann hade två aprilskämt. Ett fler än vad YA:s chefredaktör Lars Mohlin fått ihop det till.

  Självklart hade Mohlin rätt. YA hade bara ett. Tunnelbanestationen i Gladsax var inget aprilskämt.

  Egentligen kan jag inte förstå att ett inställt aprilskämt kan väcka sådana känslor. Framför allt inte det som byggde på att man inte förstått, eller velat förstå, varför vi hoppade över aprilskämtet. Det handlade inte om något annat än en markering. Mot allt påhittat som sprids mer än någonsin.

  Däremot gör det mig ont att konstatera att många av våra trogna läsare blev uppriktigt besvikna. Läsare som skrev att det annars varit en liten högtidsstund att sätta sig på morgonen med kaffet och försöka lista ut vad som var årets aprilskämt.

  På tal om påhittat. Det har längre funnits rykten om den äldre man som körde mot färdriktningen i Östra Vallgatan och kraschade in i Lindexfönstret. I onsdags föll domen mot den man som framförde bilen. Så sent som i onsdags fick en av våra reportrar ett nytt mejl där det sades att Kristianstadsbladet medvetet skyddade den, i och för sig mycket kände, man det ryktades om. Då kan jag meddela varför Kristianstadsbladet inte skrev. Det var inte den man det skvallrades om. Och även om det varit det är det inte alls säkert att vi skrivit.

  Det här skriver jag i en tid då mindre nogräknade aktörer på mediemarknaden tydligen skapar fejkkonton i sociala medier för att driva trafik via obskyra sajter och säljer positiv journalistik om företagen som annonserar.

  Då kan det vara en poäng att berätta om Kristianstadsbladets publicistiska värdegrund. Den finns där i bakgrunden att luta sig mot.

  Tänkte att det kunde vara bra att veta.

  Trevlig helg!

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.