Jörgen Svensson: ”Här gäller det att hålla reda på vad som är vad. Censur är en sak. Redaktörens urval en helt annan.”

Chefredaktören har ordet Artikeln publicerades

Censur är inte detsamma som att inte bli publicerad. Det gäller att hålla reda på vad som är censur och vad som är redaktörens urval.

Kristianstadsbladet utövar censur. Det där möts vi av med jämna mellanrum. Oftast handlar det om att insändare eller debattartiklar inte blir publicerade. Men det kan också vara att vi inte berättar ”sanningen”.

Här gäller det att hålla reda på vad som är vad. Censur är en sak. Redaktörens urval en helt annan. Det är stor skillnad på det

Däremot, den som driver en papperstidning, en nyhetssajt, en blogg eller vad det nu kan vara, har all rätt i världen att själv bestämma vad som publiceras och vad som inte publiceras.

Censur är något som totalitära regimer, stater som Kina och Ryssland, ägnar sig åt.

I Sverige finns det en grundlag som är väldigt tydlig på den punkten. Yttrandefriheten ska kunna utövas ”utan att en myndighet eller ett annat allmänt organ hindrar detta i förväg”, som det står i TF, tryckfrihetsförordningen. Censurförbudet i våra grundlagar är en av grundpelarna i vår tryck- och yttrandefrihet.

Däremot, den som driver en papperstidning, en nyhetssajt, en blogg eller vad det nu kan vara, har all rätt i världen att själv bestämma vad som publiceras och vad som inte publiceras. Därav följer också en rätt – och också en skyldighet i vissa fall – att ta bort sådant som man inte vill ha publicerat. Det är faktiskt till och med så att lagen om elektroniska anslagstavlor innehåller en skyldighet för den som tillhandahåller digitala meddelandetjänster, som våra kommentarsfält i anslutning till artiklarna, att ta bort yttranden med brottsligt innehåll.

Artiklar som innehåller egna tankar om den lokala världen prioriteras av redaktören. Men allt blir inte publicerat.

Yttrandefrihet är med andra ord just en rätt att få yttra sig – inte en absolut rätt att få komma till tals eller bli publicerad. I till exempel Kristianstadsbladet.

Med detta sagt, Kristianstadsbladets utrymmen för insändare och debatt, både i print och i de digitala kanalerna, står vidöppna för den som vill torgföra en tanke eller åsikt. Artiklar som innehåller egna tankar om den lokala världen prioriteras av redaktören. Men allt blir inte publicerat.

Kristianstadsbladet utövar inte censur. Att en redaktör väljer vad som ska publiceras, eller inte publiceras, är nämligen inte det.

Trevlig helg!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.