Jörgen Svensson: Jag konstaterar att juryn haft förmågan att se storheten i det som en liten lokaltidning kan åstadkomma

Chefredaktören har ordet Artikeln publicerades
Jörgen S
Foto: Jörgen Svensson
Jörgen S

Kristianstadsbladets är nominerat som Årets dagstidning, Helhetspriset, det mest prestigefyllda priset i svensk dagspress. Det är inte så lite speciellt.

En lokaltidning med stort självförtroende, skrev jag i början på det här året.

I tisdags kom beskedet från Tidningsutgivarna: Kristianstadsbladet är, tillsammans med de nationella drakarna Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, nominerat till det mest prestigefyllda priset i svensk dagspress, Årets Dagstidning, Helhetspriset.

Det är inte så lite speciellt för en liten lokaltidning, om än med självförtroende.

Juryns motivering lyder: ”Kristianstadsbladet har trots branschens utmaningar lyckats behålla en stark lokal närvaro, och omfamnar alla sina läsare, dessutom på flera språk än svenska. Med kunskap och känsla för de lokala frågorna håller de rikskonkurrensen utanför dörren, ökar bland yngre och har budgeten under kontroll. Det är att göra en viktig demokratisk insats varje dag.”

Vi hade inte kunnat formulera det bättre själv.

Kristianstadsbladet är, givet de förutsättningar vi har på vår marknad i nordöstra Skåne, något som levererar och tar plats där vi verkar.

Vi som jobbar på Kristianstadsbladet är ödmjukt hedrade och stolta över att finnas med i resonemanget. Rikstidningarna Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet är fantastiska produkter, var och en på sitt sätt. Kristianstadsbladet är, givet de förutsättningar vi har på vår marknad i nordöstra Skåne, något som levererar och tar plats där vi verkar.

Det går inte att enkelt jämföra den journalistik som DN och SvD gör med den Kristianstadsbladet presterar, och det är heller inte någon poäng med att göra det.

Jag konstaterar att juryn haft förmågan att se storheten i det som en liten lokaltidning kan åstadkomma.

Många från alla möjliga håll har hört av sig. Det har varit före detta arbetskamrater som nu jobbar på andra håll, men som ändå med stor rätt känner en delaktighet, det har varit läsare som ibland hör av sig och är irriterade över att vi missat i distributionen, men som nu bara ville höra av sig och gratulera.

Så tack för det. För hur det än är, om vi inte har läsarna med oss på vad vi gör är verksamheten tämligen poänglös. Vi är fullständigt klara över det.

Trevlig helg!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.