Jörgen Svensson: "Nicke" var en man att respektera

Debatt Artikeln publicerades
Jörgen Svensson, chefredaktör Kristianstadsbladet.
Jörgen Svensson, chefredaktör Kristianstadsbladet.

I måndags morse nåddes vi av beskedet att Kristianstadsbladets förre vd och delägare Nils Erik Larsson gått bort efter en tids sjukdom. ”Nicke”, som han kallades av de flesta, var en stor del av den här tidningens moderna historia.

För många av de som jobbar på tidningen i dag var Nils Erik Larsson (han var med all rätt mycket noga med att namnet stavades utan bindestreck) en man som de möjligen hört oss äldre prata om, och så kände de till att han var pappa till vår nuvarande vd Johan Larsson. För en del av oss, som upplevt honom som vår högste chef en gång i tiden, var han en man att respektera. Han kunde branschen, det fattade man.

Hans mångårige kamrat Nils-Eric Sandberg skrev i veckan på familjesidan att ”Nicke” var mycket intresserad av ny teknik och förstod att utnyttja den. Jag kan lägga till att det faktiskt inte bara var för att tjäna pengar på rationaliseringar, även om det förstås inte gjorde ont, utan även för att höja kvalitén på produkterna.

Kristianstadsbladet var till exempel mycket tidigt ute med färgbilder på nyhetssidor, även från sena nyhetshändelser. Det var den dåvarande redaktionschefen, den också teknikintresserade, Curt Nyberg som visserligen drev på, men utan ”Nickes” medgivande hade det förstås inte gått. ”Nicke” förstod nyttan av det, att tidningen blev så väldigt mycket mer attraktiv, trots att det kostade. Att Kristianstadsbladet hade sena nyhetshändelser i fyrfärg var inte bara bra, det var sensationellt bra på den tiden.

  Den här kulturen att alltid sträva efter att ligga i framkant med ny teknik och att förstå att utnyttja den vill jag påstå präglar Kristianstadsbladet än i dag. För detta har vi mycket att tacka ”Nicke” för.

  Nils Erik Larsson var ingen man skojade med. Det var, som sagt, en man som man hade stor respekt för. Man hälsade artigt på direktören och fick en liten nick till svar. Men bakom den lite barska fasaden fanns en man med en lite underfundig humor.

  Som den gången vi av någon anledning pratade bilar och jag påpekade att en av tidningens chefer skaffat sig en riktig prestigebil med den tidens mått mätt, den då helt nya Volvo S80, som tjänstebil. Och ”Nicke” svarade:

  ”Ja, nu kan man min själ inte se vem som är direktör längre.”

  Jag kan än i dag, knappt 20 år senare, inte riktigt värdera hur mycket som var allvar och vad som var skoj.

  Men väljer att se det som en perfekt avvägning mellan att ha koll och att ha humor.

  Trevlig helg!