Jörgen Svensson: Rekordstor efterfrågan på tillförlitlig information

Chefredaktören har ordet Artikeln publicerades
Foto: Jörgen Svensson

Coronaviruset får stora konsekvenser i samhället. Efterfrågan på tillförlitlig information är stor. På kristianstadsbladet.se är det rekordtrafik.

Aldrig har trafiken i Kristianstadsbladets digitala kanaler varit så stor som under de fem första dagarna den här veckan. I snitt har vi haft över 50 000 unika besökare som hittills under veckan läst nästan 1,5 miljoner artiklar.

Men så har det också varit en extrem nyhetsvecka. Coronasmittan har givetvis dominerat nyhetsflödet under veckans alla dagar. Vi har också rapporterat om ett drama på Söderportskolan, som visade sig vara någon form av påhitt eller ”busstreck”, men som för personal och elever under ett antal minuter var allt annat än angenämt.

Som om det inte vore nog med dramatik drog en storm in över Skåne under torsdagen.

Nyheter som kan anses vara viktiga för alla att få reda på har vi låtit vara öppna. Det är en balansgång och det finns åsikter om både det ena och det andra i den här frågan.

Kristianstadsbladet har, likt övrig svensk dagspress, en allt tydligare betalstrategi. Det vill säga att den som betalar får mer än den som inte betalar. Det finns en logik i det resonemanget som inte är speciellt svårförklarat. I princip allt vi publicerar kräver inloggning.

I coronatider som dessa har vi dock valt att vara mer generösa. Nyheter som kan anses vara viktiga för alla att få reda på har vi låtit vara öppna. Det är en balansgång och det finns åsikter om både det ena och det andra i den här frågan.

Vanligast är faktiskt att våra läsare står upp för själva tanken att det kostar att läsa Kristianstadsbladet och att det finns en enkel lösning för den som inte kan att del av vårt innehåll: att ta en prenumeration.

Diskussionen är intressant. Det är inget nytt att vi i första hand skriver för våra prenumeranter, så har det varit i över 160 år.

Nyhetsarbetet är mer komplext och krävande än någonsin. Så många beslut som ska fattas.

Det är ungefär som med den lokala handeln, vill man ha den kvar och menar allvar med det är det bara att gå och handla i stadens butiker. Analogt, betalande läsare möjliggör lokal och trovärdig journalistik.

Nyhetsarbetet är mer komplext och krävande än någonsin. Så många beslut som ska fattas. Liverapportering? Planerade egna nyheter får en publiceringstid. När beror oftast på när vi känner att vi ska få störst läsning. Kan vi publicera bilden eller inte? Namn eller inte? Sådär håller vi på dygnet runt.

Mer komplext och krävande, visst. Men roligt och inspirerande.

Trevlig helg!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.