Jörgen Svensson: Vi har 1,3 miljoner skäl att göra om succén

Debatt Artikeln publicerades
Jörgen Svensson om Kb:s bevakning av studentbalen på Bäckaskog.
Foto:Lasse Ottosson
Jörgen Svensson om Kb:s bevakning av studentbalen på Bäckaskog.

En studentbal är en given sak att bevaka för en lokaltidning. Aldrig har vi gjort det på det sätt vi gjorde i söndags. Aldrig har vi fått en sådan respons.

Nåja, vad är väl en bal på slottet..? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles, alldeles underbar!

Det var kanske inte exakt så vi tänkte, men något ditåt eftersom vi förstår hur viktig den är för många studenter, när vi planerade förra helgens bevakning av Kristianstads gymnasieelevers bal på Bäckaskogs slott. Fotografen Lasse Ottosson gick in på sin lediga söndag och spände bågen hårdare än vi någonsin gjort en balsöndag i juni.

Målet var att fotografera samtliga festdeltagare. Det klarade han. Via publiceringsverktyget Shootitlive publicerades sedan bilderna i princip i realtid. 329 bilder på festglada studenter.

  Det var ett arbete som uppskattades, skulle det visa sig. När vi utvärderade helgen kunde vi konstatera att vi haft nästan 1,3 miljoner bildvisningar. Självklart är det häpnadsväckande stora siffror, men ändå inte helt förvånande. En studentbal är en viktig och rolig tilldragelse där studenter, föräldrar, släktingar och kompisar har intressen i vad som händer.

  En studentbal är helt enkelt något att minnas för livet. Klart att man vill följa det. Själv satt jag under hela eftermiddagen och följde bildflödet från Bäckaskog. Inte bara för att jag hade ett yrkesmässigt skäl att följa kollegan Lasses arbete, utan för att det är roligt att se unga och förväntansfulla unga som klätt sig fina för fest.

  Det Lasse Ottosson gjorde i söndags eftermiddag är en prestation utöver det vanliga. Att hinna med att fånga samtliga baldeltagare på röda mattan under den tidspress som det ändå innebär är – och med skärpa! – är ingenting annat än ett fantastiskt stycke arbete.

  Att dokumentera balen på det sätt vi gjorde i söndags är något vi pratat om länge. Vi har visserligen bevakat balen kraftfullt i många år, men aldrig på det sätt vi gjorde den här gången.

  Utvärderingen är inte speciellt svår att göra. Det här var en sådan succé att vi redan nu kan börja planera för andra söndagen i juni 2018.

  Det har vi 1,3 miljoner skäl att göra.

  Trevlig helg!