1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Julia Göransson, 8B: ”Varenda stjärna på himlen slocknar”

Hej kära läsare! Var befinner du dig just nu? Kanske på pendeltåget, den gamla grusvägen på väg till barndomshemmet, Donkens drive-in eller sittandes i sängen, med airpods i öronen som spelar så hög musik att öronen nästan gråter, skriver Julia Göransson i klass 8b på Önnestads skola.
Liksom i resten av världen har undervisningen i ockuperade syriska områden förflyttats till nätet.
Foto: Ghaith Alsayed

Vilken låt lyssnar du på?

Jag visste det! Du lyssnar på “All of the stars” från filmen “The fault in our stars” och du har nyss kommit till versen “But I can see the stars from Syria, I wonder do you see them too?”.

Trovärdigt, va?

Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men det är inte sant; jag ville bara få din uppmärksamhet och visst lyckades jag?

Snälla, bläddra inte vidare till nästa sida – fortsätt läsa och lägg märke på hur jag förmedlar något livsviktigt till dig. Tre ord så viktiga att de kan rädda varenda invånare i landet.

Syrien behöver hjälp!

Deras 18,27 miljoner invånare lever numera och sedan nio år tillbaka i ständig fara och oro. Trots att läkarna i landet går på knäna behöver du inte rycka in som läkare för att kunna hjälpa åtminstone ett av de stackars barn som går igenom detta. Och det är svårt att sätta sig in i en situation man själv aldrig upplevt. Saker man aldrig upplevt är lättare att kunna se framför sig när man blundar. Men nu är det dags för dig att öppna ögonen och sluta drömma om att allt är bra.

quote
För en av nio i Syrien dör och för varje dödsfall slocknar en stjärna på vår himmel. Hur mycket tid har vi kvar tills alla stjärnor slocknat?

Ända sedan kriget i Syrien bröt ut har de som bidragit tillsammans med Rädda Barnens insatser nått 3,9 miljoner barn och föräldrar i Syrien. Du kan vara med och hjälpa till med näringsrik mat, rent vatten, läkarvård, psykosocialt stöd, utbildning och en trygg framtid.

Skänk pengar till raddabarnen.se och gör skillnad – oavsett belopp! För en av nio i Syrien dör och för varje dödsfall slocknar en stjärna på vår himmel. Hur mycket tid har vi kvar tills alla stjärnor slocknat?

Nu ser du att denna krönika börjar lida mot sitt slut, men de markerade orden i låttiteln “All of the stars” fångar din uppmärksamhet tillräckligt mycket så du söker upp den på Spotify. Sätter dig kanske i fönsterkarmen som jag gör just nu, ser stjärnorna som lyser upp den mörka, nakna och oskuldsfulla natthimlen samtidigt som du fäller en tår.

quote
på grund av ett enda ändrat ord i en låttext har jag nu nått ut till tusentals människor och uppmärksammat att Syriens alla barn behöver hjälp.

Liksom krönikan börjar låten ta slut och du hör att jag ljög; låten går inte “But I can see the stars from Syria” men du ler ändå för du vet att på grund av ett enda ändrat ord i en låttext har jag nu nått ut till tusentals människor och uppmärksammat att Syriens alla barn behöver hjälp.

För varje dag som vi väntar på att problemet skall lösa sig själv försvinner ett eller flera liv och ännu en stjärna på himlen slocknar.

Julia Göransson

8B, Önnestads skola

Läs mer

Sport

IFK slår tillbaka kring uppgifterna om spikad seriestart

Jesper Larsson: ”Det vet jag ingenting om.”

Hässleholm

Väg 21: Ute och övningskörde – krockade i rondell

Larm om trafikolycka på tisdagseftermiddagen.

Kultur

Rasmus Troedsson om sommarpratet: ”Svårare att be om hjälp när man inte uppenbart är under isen”

Skådespelaren beskriver Kristianstad som en frihetsstad.

Nedgång

Här finns hälften av Sveriges minkfarmer

Blekinge i central roll

Östra Göinge

Brott: Väktare skadad av inbrottstjuvar

Tre misstänkta kastade sten mot väktaren.

Kristianstad

Postnord ska dela ut post varannan dag

Pilotprojekt startar på två orter i Skåne.