Kalle: ”Det är kutym i svenskt näringsliv”

Debatt Artikeln publicerades

Dagens spalt tar upp flera aktuella ämnen: mingelfester i besparingstider, centrums framtid och barnbidraget.

Det kommunala bolaget ABK planerar för en mingelfest inför vd Henrik Strands 60-års jubileum. Uppvaktningen har väckt reaktioner i kommunen, där det genomförs och planeras neddragningar med mångmiljonbelopp.

Men Kalle tycker att diskussionen är småaktig.

– Jag tycker att det är trams, det handlar om den svenska avundsjukan. Det är kutym i svenskt näringsliv att ordna sådan här tillställningar.

Ett återkommande tema på debattsidorna är frågan om innerstans framtid när butikerna lämnar stan. I fredags publiceras en debattartikel av Pierre Månsson (L) där han argumenterar för att butikerna kommer att finnas där konsumenter handlar.

Ylva Hjert-Åstenius har reagerat på kommunalrådets ord:

”Det spelar ingen roll hur många försvarstal Pierre Månsson skriver för han har satt sig själv på kartan som den politiker som förstörde Kristianstad centrum. Har han glömt alla protestlistor? Han brydde sig inte för det som hade hänt i alla andra städer skulle inte hända i Kristianstad. Var han aldrig i Kristianstad centrum och upplevde den blomstrande julhandeln på "den gamla goda tiden"?”

En annan läsare som mejlat oss funderar över barnbidraget, ett bidrag som diskuteras efter att ledarskribenten Johanna Nylander argumenterat för att det ska skrotas:

”Barnbidragets syfte är att hjälpa barnfamiljer ekonomiskt. Så varför inte ge dubbelt barnbidrag till första barnet. Första barnet kostar mest pengar, det finns inget syskon att ärva. När andra barnet föds kan det räcka med ett barnbidrag. Och när tredje barnet föds kan ytterligare ett halvt bidrag tillföras familjen. Fjärde barnet får inget ytterligare. Varför ska samhället gynna dem som väljer att föda många barn till en värld som redan är överbefolkad? På detta sätt får alla familjer rätt att själva bestämma antalet barn men måste samtidigt ta ansvar för barnens försörjning. Detta kan även underlätta kvinnors väg till ett arbete.”

Till sist, förra veckan ringde Gunilla och berättade om en anhörigs plånbok som försvunnit på Allögårdens trygghetsboende. Nu har den återfunnits.

– Det har varit sådat liv kring den här plånboken men nu har den kommit tillrätta. Det är en liten solskenshistoria och alla är nöjda och glada.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.