Kålpudding som drygar ut matkassan

Du kanske inte hört det här: "Slit och släp och dyrtider är det!”
Så sa den arbetsskygge och försupne Svensson i tv-serien Hedebyborna.
Livsmedelspriser • Publicerad 17 mars 2023 • Uppdaterad 17 mars 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kålpudding – ett exempel på en rätt som är god och näringsriktig.
Kålpudding – ett exempel på en rätt som är god och näringsriktig.Foto: Janerik Henriksson/TT

Att det är dyrtider kan vi ta till oss. För övrigt har inte Svensson något mer att bidra med som är positivt. En lat människa som super dagligen och drar ner sin familj i fördärvet är inget att se upp till.

Nu 2023, en tid då allt, precis allt stiger i pris är ingen bra situation. Politikerna gör inget större väsen av sig för att rädda hushållen undan den vedervärdiga ekonomiska situationen. Den ena sidan kastar skit på den andra. Antingen tiger man eller så kommer det förslag som inte räddar någons familjs situation. 200 kr mer i barnbidrag säger Magda, regeringen kastar ut el-bidrag och tror att allt ska bli en fantastisk räddning. Jag är skeptisk, mycket skeptisk. Inget hjälper egentligen på längre sikt!

”Att laga billiga och bra middagar löser inte de nationella ekonomiska problemen men det kan göra det lite lindrigare.”

Jag tar skeden i vacker hand och försöker göra det bästa av situationen. Försöker som pensionär att laga god, näringsriktig och bra mat. Jag har ett förslag: Kålpudding. Vi kan inte äta det varje dag, det är ändå något som kan tillagas någon en och annan gång. Om vi gnuggar geniknölarna kan vi komma på andra middagar som inte tär för mycket på den tunna plånboken.

Att laga billiga och bra middagar löser inte de nationella ekonomiska problemen men det kan göra det lite lindrigare för den enskilda människan eller familjen. Vi får göra något på egen hand då vi får söka med ljus och lyckta efter politiska och ekonomiska beslut som gör situationen bättre. Nu får vi göra något simpelt för att överleva eftersom ingen annan med politisk makt verkar vara på banan.

Du kan laga en enkel kålpudding för fyra för 15 kronor/portion:

Fläskfärs med låg fetthalt

Kokt potatis

Kryddor

Vitkål

Lingon

Buljongtärning

Sås

En kålpudding löser inga problem för den ekonomiska situationen. Däremot kan den vara ett nog så gott alternativ för att dryga ut matkassan, en och annan gång.

Pensionär

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.