GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kampen mot brottsligheten börjar i skolan

Den styrande alliansen vill göra stora besparingar på kommunens allra svagaste medborgare, barnen. Alliansens budgetförslag på socialtjänstens verksamhet för barn och unga innebär besparingskrav på 5,9 miljoner kronor trots att antalet utsatta barn och unga har ökat stadigt sedan flera år. Ett större antal ärenden ska hanteras av samma personal, samtidigt som samhället skriker efter att få stopp på unga kriminella, skriver flera företrädare för Miljöpartiet i Kristianstad.
Budget 2021 • Publicerad 2 november 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skolan är den enskilt största skyddsfaktorn för barn, skriver Miljöpartiet Kristianstad.
Skolan är den enskilt största skyddsfaktorn för barn, skriver Miljöpartiet Kristianstad.
Foto: Henrik Montgomery/TT

För att stoppa den ökande kriminaliteten i samhället behöver vi agera mot de som begår brott men framförallt se till att barn och ungdomar inte lockas in i den kriminella världen utan får en möjlighet att känna sig sedda som värdefulla medborgare. Unga som känner sig sedda och bekräftade klarar skolan mycket bättre och har större förutsättningar att få jobb som vuxna. Skolan är den enskilt största skyddsfaktorn för barn och med rätt hjälp och stöd i skolan kan de allra flesta klara av att få godkända betyg.

”Kuratorerna har ingen möjlighet att se och stötta alla barn, samtidigt som lärarna får springa snabbare och göra fler uppgifter vilket ökar risken för sjukskrivningar.”

Alliansen har även som förslag att dra ner 38 miljoner i skolan vilket innebär fler elever i varje grupp, att Slussen läggs ner och att specialpedagogerna tas bort från centrala elevhälsan. Barnen kommer få sämre förutsättningar att klara godkända betyg, man har redan dragit in socialrådgivarna och många elevassistenter. Kuratorerna har ingen möjlighet att se och stötta alla barn, samtidigt som lärarna får springa snabbare och göra fler uppgifter vilket ökar risken för sjukskrivningar.

Socialtjänsten får allt fler anmälningar om barn som utsatts för våld i hemmet. Att bli utsatt för våld och samtidigt inte få hjälp i skolan leder till att man känner sig mindre värd och att man själv lättare tar till våld. Många av dessa ungdomar dras då till de kriminella som lockar med att man kan tjäna stora pengar enkelt. De unga får en tillhörighet som ersätter familjen och skolan där man känner sig betydelsefull och där våld kan skapa en känsla av makt.

”Det kostar pengar att arbeta förebyggande och man måste våga tänka långsiktigt.”

Vägen tillbaka till ett vanligt liv är lång och väldigt kostsam för samhället. Det kostar mer än 100 000 kronor i månaden att låsa in en ungdom på ett ungdomshem, för att denne sedan ska komma tillbaka till samma umgänge och sammanhang. Om man istället satsar pengar i skolan och på förebyggande insatser inom socialtjänsten kan man rädda många ungdomar. Det kostar pengar att arbeta förebyggande och man måste våga tänka långsiktigt.

Det tar många år innan man ser resultat av förebyggande arbete och det måste man som politiker vara beredd på. Detta verkar alliansstyret inte ha tid att vänta på utan de är mer beredda att satsa på kortsiktiga, billiga politiska poäng såsom att fortsätta betala många miljoner varje år till en flygplats som endast utnyttjas av några få kommuninvånare inom näringslivet. Miljöpartiet i Kristianstad anser att det är dags att ta ansvar på riktigt för våra viktigaste kommuninvånare, nämligen barnen.

Åsa Jidebom, Linus Rosenblad Nilsson, Ida Nilsson, Torbjörn Jons, Gustav Grönwall, Thomas Eng, Miljöpartiet Kristianstad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.