Kampen mot cancer är en av vår tids största utmaningar

Debatt • Publicerad 4 augusti 2014

Jag är mitt i livet! Eller i alla fall hoppas jag att jag får möjligheten att leva i minst 40 år till. Att jag får möjligheten att se min dotter växa upp, utbilda sig och skaffa en egen familj. Att jag får fortsätta att leva och vara med om nya upplevelser. Samtidigt inser jag att den önskan delas av så många fler och att det inte alltid blir som vi tänkt.

De senaste åren har så många andra i min ålder drabbats av cancer. Är det fler i dag än för 20 år sedan? Enligt Socialstyrelsen har antalet diagnoser accelererat. En del beror på den åldrande befolkningen, men cancerfallen ökar även bland de yngre. Är det så att vi som är mitt i livet inte alltid vill se att något är fel, väntar vi för länge, görs utredningarna på rätt sätt, får vi rätt hjälp och får vi hjälp i tid? Frågorna är många och berättelserna varierar.

Det jag i alla fall kan konstatera är att det är oerhört viktigt att sjukvården har ett helhetsansvar och att det finns systematiska planer för hur processen ska gå till från remiss till utredning och behandling. Det ska finnas en tydlig modell för tidplan och ansvarsfördelning. Ingen ska hamna mellan stolorna och insatser ska ske på direkten.

Danmark har haft samma problem som i Sverige men med hjälp av en modell lyckats med att införa olika paket beroende på cancersjukdom. När det gäller exempelvis bröstcancer gäller från remiss till utredning, vid misstanke tar det 6 dagar, till diagnos 8 dagar, avslutning av utredning till start på behandling 13 dagar och hela förloppet tar 27 dagar. Väntetiderna är betydligt längre i Sverige och varierar från region till region.

Jag kommer att arbeta för att Region Skåne inför en modell lik den i Danmark. Det är dags att bekämpa cancer som en akutsjukdom.

Josefine Gustafsson
Susanne Bäckman (FP), kandidat till Region Skåne
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.