GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kina startar fortfarande upp ett kolkraftverk varje vecka

Om vi i Sverige lyckas minska utsläppen med ambitiösa 6 procent på ett år, så ökar Kina sina med storleksordningen 100 gånger så mycket.
Energikrisen • Publicerad 23 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kolkraftverk i Nanjing, Kina.
Kolkraftverk i Nanjing, Kina.
Foto: Chinatopix via AP, file

Den 18 oktober hade ”Aktuellt” ett kort inslag om ”Energikrisen i Kina”. Men på SVT tycks ingen ha förstått hur allvarlig den är eller dess betydelse för Sverige.

Kinas ekonomiska expansion, som lyft flera hundra miljoner ur svält och misär, riskerar att stanna upp. Pandemin har bromsat produktionen på många håll. Den hoppas man snart är över.

Men energikrisen slår brett med upprepade strömavbrott för hushåll och industrier. Man har för lite kol. Regeringen har beordrat brytning av mera kol.

”Per Bolund måste förklara vitsen med svensk klimatpolitik, för att vi inte ska tro att den är meningslös.”

Aktuellt nämnde inte de bakomliggande orsakerna. Kina importerade stora mängder kol från Australien, men har inlett en politisk konflikt med stopp för importen. Kina har stora fyndigheter av kol, som dock är av sämre kvalitet och ligger i avlägsna landsändar utan järnvägar. Sjötransporten från Australien är billigare. Nu skall brytning och transporter rustas upp, vilket dock tar sin tid.

Krisen torde mest bero på det kalla vädret. Vintern har börjat ovanligt tidigt. Kolet behövs för att värma bostäderna.

Kina använder nära en tredjedel av allt kol i världen. Det första kvartalet i år använde man 15 procent mer än året innan. Fortfarande startar man upp ett kolkraftverk mest varje vecka.

Sveriges alla utsläpp av koldioxid utgör 1,4 promille av de globala. Om vi lyckas minska dem med ambitiösa 6 procent på ett år, så ökar Kina sina utsläpp med storleksordningen 100 gånger så mycket.

Per Bolund måste förklara vitsen med svensk klimatpolitik, för att vi inte ska tro att den är meningslös.

Sture Åström, nätverket KLIMATSANS

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.