GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klappar och aktiviteter är inte självklart för alla barn

Barn som växer upp i en ekonomiskt utsatt situation tvingas många gånger tacka nej till det som kompisarna tar för givet. Vi vill skapa förutsättningar för att fler barn ska se fram emot jullovet.
Kristdemokraterna • Publicerad 23 december 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inte alla barn kan uppleva en fridfull jul.
Inte alla barn kan uppleva en fridfull jul.Foto: Christine Olsson/TT

”Julen är här, och lyser frid på jorden” ljuder det i en av våra mest folkkära julsånger. Det sammanfattar också vad de flesta av oss förknippar julledigheten med, jullovsaktiviteter, familjegemenskap och förväntan. Men för en del barn är julen inte alls fridfull.

De allra flesta barn som växer upp i Sverige gör det i en ekonomiskt trygg miljö. Faktum är att det finns få ställen på jorden, i nutid och historiskt, där barn har haft det så bra ekonomiskt som i dag. Trots det lever 3–5 procent av barn i Sverige i materiell fattigdom. Det innebär att cirka 65 000–110 000 barn lever i en ekonomiskt otrygg miljö.

Barn som växer upp i en ekonomiskt utsatt situation tvingas många gånger tacka nej till det som kompisarna tar för givet. De kan inte under julledigheten vara med vännerna och åka skridskor, skidor eller gå till badhuset. Julklappar och julbord är inte heller en självklarhet.

Kristdemokraterna vill skapa förutsättningar för att fler barn ska se fram emot jullovet. I grunden handlar det om att stärka familjernas ekonomi. Detta gör vi på flera sätt.

Kristdemokraterna vill införa ett extra jobbskatteavdrag för föräldrar. Detta skapar incitament för föräldrar att börja arbeta. Det ger även barnfamiljer större frihet att klara av familjepusslet.

”“Julen är här, och lyser frid på jorden. Glädjen är stor, i ett barns klara ögon bor den”. Än finns det mer att göra för att se till att det blir så.”

Kristdemokraterna vill även höja den barnrelaterade delen i bostadsbidraget då det är det familjepolitiska stöd som bäst når barnhushåll med låg ekonomisk standard. För en ensamstående mamma med två barn skulle det kunna innebära 500 kronor extra i månaden.

Fritidsaktiviteter, inte minst under vinterhalvåret, är ofta dyra och bidrar många gånger till att barn själva säger sig vilja sluta när de förstår att deras aktivitet konkurrerar med övriga behov i hushållskassan.

Vi vill därför införa ett fritidskort till alla barn mellan årskurs 2 och 9, laddat med pengar till valfri fritidsaktivitet. Alla barn skulle få 500 kronor i stöd per år, men för de som lever i ekonomiskt utsatta hushåll kan stödet bli upp till 2 400 kronor per år. Inga barn behöver då välja bort möjligheten att sporta, dansa eller spela musik.

“Julen är här, och lyser frid på jorden. Glädjen är stor, i ett barns klara ögon bor den”. Än finns det mer att göra för att se till att det blir så.

Ebba Busch, partiledare (KD)

Hans Eklind, riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet (KD)

Maria Berglund, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Skåne

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.