Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klimatväxling – men inte i Hässleholm

Hässleholm, som alla andra 289 kommuner i vårt land, måste jobba mot nationella målsättningar. Senast år 2030 ska växthusgasutsläppen från inrikes transporter vara minst 70 procent lägre än 2010. Det finns kommuner som är nära att redan idag nå målet. Den offentliga sektorn ska föregå med gott exempel.
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kommuner så som Sollentuna, Jönköping, Lund, Linköping, Växjö, Östersund, Helsingborg och även Region Skåne har implementerat metoden klimatväxling. Med klimatväxling har kommunerna sänkt både kostnader och utsläppen från sina tjänsteresor. Hur? Flygresor, resor i egen bil och fossildrivna resor belastas med en mindre avgift. Därmed minskar dessa resor i antal. Utöver ekonomiska besparingar samlas pengar från avgifter i kommunens kassa. Pengar används sedan för att främja fossilbränslefria transporter, till exempel köpa elcyklar, utrustning för möten på distans eller laddningsstolpar för elbilar.

"Det är otroligt pinsamt att ”Kärnalliansen” och SD i kommunstyrelsen körde över sina egna politiker i miljö- och stadsbyggnadsnämnden som föreslog införandet av klimatväxling."

Hässleholms kommun driver dessutom, tillsammans med Lunds Universitet, Länsstyrelsen i Skåne, Sysav och Öresundskraft ett stort projekt som heter Klimatväxling i Skåne. Projektet har bland annat en webbsida om hur klimatväxling byggts upp. På hemsidan kan du hitta allt du behöver veta för att komma igång med en egen modell för klimatväxling.

Det är otroligt pinsamt att ”Kärnalliansen” och SD i kommunstyrelsen körde över sina egna politiker i miljö- och stadsbyggnadsnämnden som föreslog införandet av klimatväxling. Hur kan Hässleholms kommun å ena sidan ingå i ett sådant projekt och samtidigt besluta i kommunstyrelsen att inte införa klimatväxling? Och hur fungerar den interna demokratin i dessa politiska partier kan man undra. För att inte tala om mina egna funderingar om deras moraliska ansvar gentemot sina egna barn och barnbarn.

Miljöpartiet sörjer sådana politiska beslut som backar oss in i framtiden.

Dolores Öhman (MP)

Gruppledare och ersättare i kommunstyrelse

Läs mer