unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Kollektivtrafiken måste anpassa sig efter pandemin

Den 3/9 skrev två elever från Söderportgymnasiet, Amanda Berggren och Elias Hansson, att kollektivtrafiken inte anpassats efter Kristianstads kommuns pandemiåtgärder. Barn- och utbildningsförvaltningen hade beslutat om att senarelägga skoldagen med en timme för att undvika arbetspendlare och elever reste vid samma tidpunkt. I samband med detta informerades Skånetrafiken i hopp om att de skulle hinna ställa om bussturerna utifrån det nya trafiktrycket.Vissa justeringar gjordes. Dock tyvärr inte tillräckligt, skriver Noah Englesson, CUF.
Det är trångt på bussarna i rusningstid.
Det är trångt på bussarna i rusningstid.
Foto: Tommy Svensson
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag tog kontakt med Amanda och Elias för att höra deras syn på saken. De beskriver att äldre resenärer, under en pandemi, står axel i axel med sina medresenärer på väg till CSK. De berättar att det kan ta tre till fem bussar att förflytta alla elever från Åhus som ska in till gymnasiet i Kristianstad, och att alla som inte hinner med de första två kommer sent. Samtidigt står turerna mellan klockan sju och åtta relativt tomma.

Skånetrafikens tjänstemän har fått mandat att ändra bussturer utifrån pandemins behov och blev redan under sommaren informerande av Kristianstad kommun om hur skolstarten på de kommunala skolorna skulle bli. Ändå upplevs inte åtgärderna som tillräckliga.

Vi kan även notera att Fjälkinge fortfarande står utan pågatågstrafik. Förklaringen vi har fått är att det är en kostnadsfråga eftersom färre reser under pandemin. Självklart är det så, men hur påverkar det de hundratals elever och arbetspendlande som nu måste köra bil, ta en avsevärt långsammare buss eller ofrivilligt stannar hemma?

En pandemi måste få kosta. Ekonomiskt hushållning är och kommer alltid förbli en grundsten i Alliansstyren, men 2020 är inte ett år som alla andra. Färre reser under en pandemi, men logiskt nog är ju de resterande resenärerna de som verkligen har behov av kollektivtrafiken. Skånetrafikens förtroende i Kristianstads kommun tvinar bort. Kan ni verkligen inte göra mer?

Det är viktigt att anpassa turerna utifrån den nya skolpendlingen och behoven som tillkommer en pandemi. Syftet är ju trots allt att undvika att hamna i en situation där vi får en större smittspridning orsakat av trängsel i kollektivtrafiken runt om i Kristianstad.

Noah Englesson

2:a viceordförande i CUF Skåne

Amanda Berggren

Söderportelev

Elias Hansson

Söderportelev