Kommer ungdomarna att bli som oss?

Är det underligt att ungdomar blir sura och aviga mot oss äldre?
Respekt • Publicerad 14 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rökförbud eller ej, man kan informera på olika vis, tycker skribenten.
Rökförbud eller ej, man kan informera på olika vis, tycker skribenten.Foto: Fredrik Persson/TT

Torsdag morgon den 4 augusti klockan 10 kom jag till stationen för att resa till Hässleholm. Kom upp till perrongen och en liten tjej satt ihopkrupen i väntkuren och hade en cigarett i handen och min första tanke var stackars tjej som redan börjat röka, och sedan kom jag på: här får hon ju inte röka

Men ännu värre blev det när en dam och herre kom upp då denne felfrie mannen började skrika på tjejen att det är rökförbud här och att hon skulle snarast försvinna därifrån. Jag har aldrig hört en vuxen människa skrika på det viset. En kompis kom fram till tjejen och frågade honom varför han skriker på det viset och undrade om man inte kan informera på ett vänligt sätt. Men det hjälpte föga, han fortsatte skrika och skälla.

”Tyvärr var jag feg och försvarade inte dem, jag vågade inte för mannen var så arg och otrevlig.”

Tjejerna gick bort från kuren och jag trodde att nu är det lugnt men nej, den arge mannen fortsatt att uppföra sig som ett odjur. Tjejerna stod cirka 10 meter från oss andra men, aj aj, de stod på perrongen och en ny ännu värre utskällning väntade: ”försvinn härifrån, här har ni inte rätt att vara, försvinn”.

Tyvärr var jag feg och försvarade inte dem, jag vågade inte för mannen var så arg och otrevlig. När vi kom på tåget hade jag ögonkontakt med mannen och jag frågade när vi lämnade tåget om det inte var herr N? ”Jo det är jag och jag är inte rädd för att säga till när det behövs”. Men på vilket sätt, är det underligt att ungdomar blir sura och aviga mot oss äldre. Nej herr N. Var vänlig mot dem du möter och visa respekt, en dag ska dessa ungdomar hjälpa oss.

Jag träffade tjejerna i rulltrappan och önskade dem en fin dag och uppmuntrade dem om ni slutar röka så slipper ni sådana otrevliga män.

Bertil Jönsson