1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kommunalt slöseri i ekonomisk utförsbacke

Enligt artikeln ”Skola får ny bänk för 290000 kronor” i Kristianstadsbladet (27/5), skall Villaskolan i Åhus utsmyckas med ett konstverk av Jeppe Hein till en kostnad om 290 000 kronor. Detta enligt kommunens riktlinjer för konstnärlig gestaltning att en procent av kostnaden för byggprojekt brukas till konstinköp, skriver Svend E. Pedersen i Åhus och manar till besinning.
2013 ställde Jeppe Hein ut på Wanås.
Foto: Johanna Wallin

En procent av kostnaden för utbyggnad av Villaskolan hamnar i detta fall på 290 000 kronor, och sålunda tycker kommunens kultur -och fritidschef Ulrika Cedell och ordförande för konstkommittén Lena Olsson (M) det är korrekt att också förbruka 290000 kronor. Båda stolta och helt likgiltiga inför den eländiga ekonomiska sits vi befinner oss i.

Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Konsten är rikt representerad i Kristianstads kommun, och utgör ett viktigt inslag i stadsbilden och kringliggande samhällen. Konsten är viktig och har en bildande inverkan på nya och kommande generationer, samt är intressant för många av våra tillresande turister, men någonstans måste ”fyrkantigheten” bland våra förtroendevalda, bland nämnder och förvaltningar upphöra.

quote
Konst skall vi köpa när vi blir ekonomisk starka och inte när vår kommunala kassakista är tom...

I den tid vi befinner oss nu, med sparkrav, på förvaltningarna, på hundratals miljoner kronor är det vanvettigt att följa en regel om konstnärlig gestaltning, som om regeln vore ”huggen i sten”. Vi har fortfarande ingen susning om vad den pågående coronapandemin kommer att kosta samhället, men vi är medvetna om det blir enorma kostnader. Alla kommuner kommer att kasta sig över regeringen för att få ersättning och bidrag, men det innebär såklart att det är vi själva, Sveriges invånare, som måste ”hosta upp” sekinerna.

Konst skall vi köpa när vi blir ekonomisk starka och inte när vår kommunala kassakista är tom, och måste fyllas på med stora lån lite för jämnan. Våra förtroendevalda, alla våra tjänstemän och tusentals medarbetare måste vara noggranna med hur de förvaltar våra skattemedel. Handla gärna som ni skulle betala de kommunala inköpen ur den egna börsen.

quote
Det bör väl inte vara så svårt att sätta ”ner foten”, även om det gäller konst av en aldrig så internationellt känt konstnär ...

Vi har en förtroendevald kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Det bör väl inte vara så svårt att sätta ”ner foten”, även om det gäller konst av en aldrig så internationellt känt konstnär, så det blir slut med inköp för att uppfylla den konstnärliga ”gestaltningen” likaså andra investeringar, som icke absolut är nödvändiga, intill det om några år förhoppningsvis åter blir ”högvatten” i vår kommunala kassakista.

Svend E. Pedersen

Åhus

Läs mer

Hässleholm

Nu är Covid-teamet igång: Ska minska smittspridningen

Enhetschefen om kommunens nya covid-19 team.

Sport

Stressat KFC förlorade mot BK Olympic

Sent mål sänkte hemmalaget.

Sport

KDFF räckte inte till mot FC Rosengård

Andra raka förlusten i allsvenskan.

Kristianstad

Utbildningschef om HD-dom: ”Jag välkomnar utfallet”

”Domslutet är en förutsättning för att kunna bedriva en vettig skolverksamhet.”

Kristianstad

Fler bussar sätts in vid badväder

Skånetrafiken vädjar om resenärernas hjälp – ”undvik trängsel”.

Kristianstad

Kristianstadsbo vann 48 miljoner: ”Kan inte förstå att det är sant”

Man i 60-årsålden blev mångmiljonär över en natt.