Kommunen konkurrerar med privata aktörer

Replik på Bertil Olsson ”M vill försämra för kransorterna”, 2/6.
Debatt • Publicerad 9 juni 2014

Bertil Olsson påstår i sin insändare att Moderaterna vill avyttra samlingslokalerna i Valje och Västanå. Detta påstående är helt rätt. Vi moderater är eniga om att kommunen inte ska syssla med uthyrning av denna typ av lokaler. Att kommunen hyr ut lokaler som användes i den kommunala verksamheten är okej, men att äga och driva lokaler som enbart användes till uthyrning för privata fester och liknande bör inte förekomma. Kommunen konkurrerar ju med privata aktörer, föreningar med mera. Det är inte rätt, eftersom lokalerna skulle kunna drivas i privat eller i en förenings regi.

Dessa lokaler är inte billiga i drift i kommunal regi, och intäkterna täcker inte en bråkdel av kostnaderna. Om en privatperson hyr en av dessa lokaler betalar man cirka 1 300 kronor medan det i verkligheten skulle kosta cirka 15 000 kronor. Är det då konstigt att vi vill avyttra lokalerna?

Det har framförts synpunkter på att det måste finnas denna typ av lokaler. Hur många lokaler för 50-årskalas, föreningsmöte med mera behövs i kommunen? Alla fyller ju inte 50 år samtidigt. På kommunens hemsida finns en förteckning på ett tiotal lokaler som allmänheten kan hyra. Dessutom har flera idrottsföreningar lokaler som går att hyra.

I kommunens drogpolicy står att läsa följande: ”Vid personalfester och andra arrangemang som Bromölla kommun medverkar till i kommunens egna eller andra lokaler, skall alkoholfri dryck erbjudas. Alkohol används med eftertanke.” Eftersom kommunen hyr ut i stort sett gratis, anser jag att kommunen medverkar. Efterlevs denna policy?

Att vi inte bryr oss om ”kransorterna” är helt felaktigt. Jag kan för dig, Bertil Olsson, avslöja att vi i vårt valprogram har med en punkt som innebär att kommunen tar över de vägföreningar i tätorterna, som så önskar. Att det ska vara kommunen som ansvarar för vägarna i centrala delar av Näsum, Gualöv, Valje med flera anser vi vara helt rätt. Däremot anser vi inte att kommunen ska ta över vägunderhållet i glesbygden. De som valt att bosätta sig där har valt det alternativet, med de fördelar som det innebär.

Vi kommer också att ha som ambition att genomföra en skattesänkning på 1 krona under nästa mandatperiod. Detta kommer alla till del, oavsett om man bor i centrala Bromölla eller i en av ”kransorterna”.

Avslutningsvis, Bertil Olsson, rösta på Moderaterna i höstens val. Då röstar du för en skattesänkning och en förbättring för alla Bromöllabor. Även de som bor i ”kransorterna” kommer att vinna på detta.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Rolf Mårtensson (M)
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.