Annons

Kommunen vill verkligen bidra till bibehållen och till och med ökad biologisk mångfald

Replik till Anders Bengtsson, Socialdemokraterna
Östra Göinge • Publicerad 5 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Anders Bengtsson (AB) skrev den 28/7 i Kristianstadsbladet om ”Besparingar är skälet till att gräset inte klipps”, vilket syftar på att vissa ytor i våra tätorter inte intensivklipps utan lämnas för en klippning längre fram på sommaren/förhösten.

Vi delar inte Anders Bengtssons synpunkter utan betraktar dem som okunniga, opportunistiska och försök till insamling av billiga politiska poäng.

Annons

Inledningsvis talar AB om att utebliven klippning inte leder till önskat resultat, nämligen ökad biologisk mångfald. Han hänvisar till experter, vilka inte namnges. De finns kanske inom hans eget parti? Vi menar, att genom noggranna val av ytor i de olika orterna kan man ganska snabbt hitta en positiv utveckling av den biologiska mångfalden på dessa ytor. Redan idag har ytor i de olika orterna en intressant flora och fauna, vilket tycks ha gått herr Bengtsson och hans experter förbi. Självklart tar det tid att ”vänja” ytorna vid den nya hävden. Det trodde vi att även herr Bengtsson begrep.

AB talar om att enda skälet till utebliven klippning är besparingar inom kommunen. Detta stämmer inte. Kommunen vill verkligen bidra till bibehållen och till och med ökad biologisk mångfald genom detta förfaringssätt. Konsekvensen av ökad mångfald av växter är bland annat ökad mångfald av bland annat pollinatörer. Detta bidrar i sin tur till att trygga vår livsmedelsproduktion. 1/3 av världens livsmedelsproduktion är beroende av pollination från insekter som givetvis behöver pollen under hela växtsäsongen och inte endast när respektive jordbruksgröd0r blommar. OM reducerad klippning dessutom innebär att man sparar pengar är det väl en ytterligare vinst!

Ett av de löjligaste argumenten för att återgå till att intensivklippa gräsytorna är fästingproblemet, där AB bara tycks upprepa vad han har hört eller läst från de invånare som inte gillar kommunens idéer kring skötseln av gräsytorna. Opportunism ingenting annat! Vi som bor utanför 40-skyltarna har våra gräsmattor precis som tätortsborna, MEN där kräver vi inte att markägaren sköter sina gräsytor på ett särskilt sätt. Den stora skillnaden mellan kommunens oklippta och markägarens utanför tätorten är att kommunen klipper gångar så att man kan promenera genom gräsytorna utan fästingattacker.

Angående förfulningen av samhället anser vi att AB använder sig av subjektiva argument. Vi anser, att tråkiga och monotona gräsmattor endast överträffas av golfgreener. Det biologiska värdet av gräsmattorna är i det närmaste noll; en öken för våra pollinerande insekter. Vi anser dessutom att det är allas ansvar att bidra till en större biologisk mångfald och att främja livsmedelsproduktionen dvs även de som bor i städer och tätorter. Det har man upptäckt för länge sen t.ex. i Malmö och Norrköping. Även kyrkogårdsförvaltningar har börjat tänka om. Se dig gärna om i Sverige AB.

Vi rekommenderar därför dig, AB, att som skomakaren ”stanna vid din läst” och uttala dig inte om saker du inte begriper.

Sven Jensén (Fil. Dr i växtekologi), Ingvar Nilsson (Fil. Dr i zooekologi) och Gert Persson (Styrelseledamot, Göinge hembygdsförening)

Annons
Annons
Annons
Annons