Konkurrenskraften måste förbättras
Ett antal grisföretagare som företräder Kristianstadsgrisen meddelar att de inte längre vill vara medlemmar i LRF. Vi förstår debattörernas frustration över rådande politiska förutsättningar och svårigheterna att konkurrera på lika villkor med grannländer. Vi lever i tider med enorma utmaningar. Globaliseringen skapar både vinnare och förlorare, Europa är mitt i en skuldkris och lågkonjunktur. Vanligt folk kommer allt längre ifrån våra näringar fysiskt, kunskapsmässigt och värderingsmässigt.
Samtidigt är bönderna svaret på samhällets behov av mer mat och mer förnyelsebar energi. Under de senaste decennierna har LRF gått från att vara en kamp- och förhandlingsorganisation med ett mandat i prisförhandlingar med staten till att vara en intresse- och företagarorganisation i ett frihandelsvänligt land. I dagsläget är det mer nödvändigt än någonsin att vara medlem i en stark organisation där medlemmar med gemensamma frågor kan samarbeta kring konkurrenskraft, opinionsbildning och företagsutveckling.
På grissidan finns flera exempel på att LRF:s oförtrutna arbete gett stora ekonomiska framgångar direkt till grisföretagen. Det handlar om flera hundra miljoner varje år i bland annat välfärdsersättningar, ersättning vid bedövad kastrering, framtagandet av föreskrifterna i L 100 och sänkta besiktningsavgifter. Sammantaget har allt detta sparat både bygg- och arbetskostnader och gett bättre förutsättningar för den enskilde grisföretagaren.
Ett annat konkret exempel är EU:s betongdirektiv där LRF lyckades förklara att EU:s finaste grisstallar, de svenska, redan uppfyllde direktivet. Vilket innebar att debattörerna och alla andra svenska grisföretagare inte behövde bygga om sina stallar. Ett annat exempel är EU:s nya grisdirektiv från årsskiftet. Äntligen måste övriga EU-länder nå upp till den nivå på djurskydd som Sverige haft i över tio år. Det om något är en seger för svenska grisföretagare. LRF har också uppmanat de stora livsmedelskedjorna att inte köpa olagligt producerat griskött, från länder där man idag inte når upp till grisdirektivets regler.
LRF:s mål är att få gehör hos politiker och konsumenter så att den tillbakagång vi haft inom svensk livsmedelsproduktion kan vändas. LRF ska tydligt stå för det produktiva lantbrukets intressen i alla sammanhang. Vårt agerande måste vara begripligt och förklara varför det är bra för hela samhället att livsmedelsproduktionen växer. Annars når vi inte resultat.
Kraven från samhället på miljö- och djurhänsyn kommer inte att avta i framtiden. Men vår utgångspunkt är tydlig. Konkurrenskraften måste förbättras! Vi nöjer oss inte med att bevara och konservera. Det produktiva lantbruket ska också ha möjligheter att växa och utvecklas. Vi vill gärna ha en fortsatt dialog med debattörerna, vilket vi redan öppnat för. Vi kommer även att bjuda in till ett möte för att ge möjlighet att få utbyta goda idéer och diskutera hur LRF kan bli en än vassare påverkansorganisation.